Sport / Zanimljivosti

Umjetna inteligencija

Sjajan uspjeh podravske studentice! Izumila 'pametan stroj' i pokrenula revoluciju obiteljske proizvodnje

Sjajan uspjeh podravske studentice! Izumila 'pametan stroj' i pokrenula revoluciju obiteljske proizvodnje
Screenshot/YouTube/Podravski.hr

Inovacija u području poljoprivrede radi na principu umjetne inteligencije

Martina Franjo iz Molva kod Đurđevca, studentica druge godine diplomskog studija financijske matematike i statistike, s kolegama Ivanom Židovom i Božidarom Đambićem te srednjoškolcem Petrom Židovom izradila je stroj za automatsko sortiranje graha.

"Moja obitelj bavi se uzgojem graha, a kako je sortiranje mukotrpan posao koji zahtijeva i zapošljavanje radnika, došla sam na ideju da s kolegama izradim stroj koji će biti od koristi svim većim uzgajivačima. U samo mjesec dana izradili smo prvi prototip koji radi bez greške", kazala je Martina Franjo za Podravski.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inovacija u području poljoprivrede radi na principu umjetne inteligencije i s lakoćom odvaja ispravna i neispravna zrna graha. Prvi prototip stroja u jednom satu može sortirati 25 kilograma graha, a plan je Martine i njene ekipe usavršiti inovaciju i njome pokrenuti biznis, piše epodravina.

Iako je stroj prvenstveno prilagođen grahu, može se ovisno o potrebama tržišta, uz minimalne modifikacije, prilagoditi za sortiranje lješnjaka, badema, maslina i sličnih kultura.

Kako ovaj stroj radi, pogledajte u priloženom videu.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!