Sport / Svjetsko prvenstvo 2018

trener svih trenera

Ćiro za RTL: 'Dalić je na juriš osvojio sve simpatije, ne mogu se uspoređivati s njim'

'Samo da pobijedimo, to je najvažnije. Sve je dobro, samo da pobijedimo i budemo prvaci svijeta'

Razgovarali smo s trenerom svih trenera, Miroslavom Ćirom Blaževićem, koji je 1998. Hrvatsku doveo do brončane medalje.

Gospodine Blaževiću kakav je to osjećaj kad vam tako velika kruna na kraju ipak padne s glave? 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ti si to tako duhovito rekao, ali je istina, ne možemo to osporiti. Ja sam bio treći, a oni već sada drugi, a mogu biti i prvi".

Dalić vas je zvao na utakmicu? Jeste dobili poziv od Šukera?

"Jako lijepo od njega pozvao je sve sudionike 1998., hvale vrijedna gesta. Od Šukera nisam dobio poziv, očekujem da je u pitanju administrativni probmem".

Zlatko Dalić je sada nogometno božanstvo, apsolutno je miljenik cijele nacije i starih i mladih i muškaraca i žena, koliko će to sad dalje u radu s reprezentacijom biti veliki pritisak, kako ste se vi nosili s tim?  

"Ja ću vam priznati, nisam imao tako veliku kotu kao on. Dugo se vukla jedna borba koju sam ja intimno vodio s navijačima, ali danas znam da me vole. Dalić je na juriš osvojio sve simpatije i ne mogu se mjeriti s njim".

Koliko će mu navijači koji ga danas slave biti spremni oprostiti neki kiks koji će mu se sigurno kad tad dogoditi, pa nemre dobiti baš sve utakmice do kraja karijere? 

"Ima jedan kredit i ima pravo na pogreške".

Je li ipak i sad bilo grešaka, osobito u ove dvije zadnje utakmice, koje mu se ne bi smjele ponoviti u nedjelju protiv Francuske? 

"Ne ne, ne mogu lagati. Bilo je nekih nepravednih primjedbi. Na primjer moj prijatelj Ćosić kaže jednu notornu glupost - da Perišića treba vadiiti van, a to je najopakiji igrač, on ima moć. 

Francuska '98. i Francuska danas, koja vam se čini boljom? 

"Ne mogu ne priznati da je ova ekipe Francuske bolja nego ona od koje smo mi izgubili 2:1, ali ovaj zanos koje je došao izvana, koji se instalirao u dušu naših reprezentativaca jer taj fenomen sam ja dokučio - kad je nacija iza ekipe, oni to osjete, to im daje jedan impuls. Dok mi nismo Nijemce pobijedili naš narod je bio dosta rezerviran. No sada je opća mobilizacija cijele nacije".

Rekli ste da je su svi protivnici s kojima smo dosad igrali za Francusku kikiriki.

"Da. To ću ponoviti, tu nema dvojbe. Brazil je bio najbliži, kako je on ispao, pojavila se Belgija, jedna vrlo nezgodna ekipa koju su Francuzi pobijedili i dominirali. Francuska s Hrvatskom je najzaslužnija i logično u finalu, kao što je logično i da smo mi u finalu. To su mnogi europski renomirani stručnjaci rekli da bi to bilo najmjerodavnije finale".

Traženi ste danas bili od francuskih kolega, medija. Što ste njima poručili?

"Imam neku strategiju, ja sam ih uvjerio da moraju izgubiti. Gledao sam nešto što me malo obeshrabrilo. Bio sam veliki optimista kad sam vidio Engleze koliko su sigurni u pobjedu, kako su se umjetnim putem stvorili kao favoriti, a ovi ne, ovi su svjesni da je Hrvatska komponirana od najvećih igrača koji igraju u najvećim klubovima. Onda sam ja, kako se to kaže u Dalmaciji, okrenuo pilu naopako, pa sam ih upozorio da je lijepo da su tako skromni jer su realisti i da je utakmica otvorena".

Vaša prognoza, pobjeda u prvih 90 minuta ili ćemo opet imati drame u 120 minuta?

"Samo da pobijedimo, to je najvažnije. Sve je dobro, samo da pobijedimo i budemo prvaci svijeta. Već sada nema nijednog ćoška svijeta da ne zna za Hrvatsku zahvaljujući ovom velikom uspjehu".

Čujem da ste se pomirili s predsjednicom nakon zadnjeg gostovanja, da ste izgladili nesporazume..

"Moramo biti zahvalni cijelom puku da je stvorio atmosferu optimizma".

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!