Sport / SP Rukomet 2019

umirovljeni vratar

Matošević o SP-u za Vijesti.hr: 'Brzo će stići medalja, a Balićevu generaciju moramo zaboraviti'

Matošević o SP-u za Vijesti.hr: 'Brzo će stići medalja, a Balićevu generaciju moramo zaboraviti'

Dvostruki olimpijski i svjetski prvak za Vijesti.hr je rezimirao nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu

Hrvatska rukometna reprezentacija vratila se iz Njemačke i Danske s ostvarenim primarnim ciljem. Kvalifikacije za Tokio su osigurane, no nakon prvih pet utakmica svi smo se ponadali i većim stvarima. 

Brazil je srušio naše snove, a Njemačka zabila posljednji čavao u lijes nadama za polufinale. Valter Matošević 17 je dana bio stručni sukomentator RTL-a, a nakon prvenstva rezimirao je Svjetsko prvenstvo za naš portal. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvostruki olimpijski i svjetski prvak kao najveći dobitak ističe istu stvar kao i većina stručnjaka. 

"Prije svega treba istaknuti da je najbolja stvar na ovom prvenstvu bila naša obrana. Napad je malo štekao, no tu treba uzeti u obzir da je Cindrić gotovo cijeli turnir bio 'načet', nije pružio ono što u top formi može pružiti i zato nam je nedostajao protok lopte."

Iako je Stepančić bio solidan u Njemačkoj, nismo imali učinak njegovih kolega na lijevoj strani. Duvnjak i Cindrić jednostavno nisu mogli nadomjestiti nedostatak pravih šutera dešnjaka.

"S lijeve strane nismo imali skok šut, Stepančić je bio opasan na početku turnira, Duvnjak je kao pravi lider preuzeo odgovornost u vanjskoj liniji, no moramo priznati da nam je pravi šut stvarno nedostajao."

Matoševića razumljivo najviše veseli vratarski duo koji smo dobili na ovom prvenstvu. Dobili, ali smo i odmah ostali bez njega. Stevanović je nakon SP-a rekao zbogom reprezentaciji, no Valter tvrdi - imamo mnogo opcija za Stivijevu zamjenu.

"Ostaje žal što nismo kapitalizirali te obrane vratara koji su na ovom prvenstvu bili fantastični i što nismo zabijali više lakih pogodaka iz tranzicije s obzirom na sjajna krila koja imamo.Šego i Stivi su se sjajno nadopunjavali, naravno da mi je kao bivšem vrataru to bilo najljepše za vidjeti na cijelom prvenstvu. Sad čekamo da uskoči netko novi, tu je jedan Ivić, tu je Pešić. U svakom slučaju, ne sumnjam da će Stevanović dobiti dostojnu zamjenu."

Odluke stručnog stožera umirovljeni vratar ne želi komentirati, ali se ponovno vraća na početak priče. Zbog ozljeda na poziciji lijevog vanjskog, stožer je i prije prvenstva bio limitiran u svojim odlukama. 

"Teško je govoriti o odlukama stručnog stožera. Oni najbolje poznaju igrače, znaju u kakvoj su formi i donijeli su najbolje odluke. No ne smijemo zaboraviti da je veliki hendikep bio taj što smo bili bez Marka Mamića pa i Domagoja Pavlovića."

Veseli Matoševića i što su svoje mjesto u reprezentaciji objeručke prihvatila dva mladića koji dosad nisu bili u prvom planu. 

"Hrvatska ima budućnost, ima sjajnu ekipi i bitno je što smo na ovom prvenstvu, uz to što smo ostvarili cilj plasmana na kvalifikacije za OI, dobili dva rutinera, a to su David Mandić i Marin Šipić."

Unatoč solidnom šestom mjestu, hrvatska javnost pomalo je razmažena što se tiče očekivanja od rukometne reprezentacije. Valter Matošević i sam je jedan od krivaca za takvo stanje našeg uma, generacija u kojoj je igrao s Balićem, Metličićem, Džombom i Lackovićem rijetko je ostala kratka u borbi za polufinala. Iako mu se na spomen te generacije na licu pojavio osmijeh, ipak će reći kako se ne smijemo previše osvrtati na te godine.

"Teško je uspoređivati dvije udaljene generacije. To što je naša generacija napravila je prošlost i na to se ne trebamo vraćati. Gledamo prema naprijed, mislim da je Hrvatska odigrala dobar turnir, a imamo roster igrača s kojim već 2020. možemo računati medalju. Treba malo i sreće, trebamo biti zdravi, trebaju igrači igrati u klubovima i mislim da neće biti problema."

Izdvojeno

 • Marijana Batinić
  Na otoku sreće Marijana Batinić objavila predivnu fotografiju okupana suncem 'Duša mi je more'

  RTL-ova voditeljica oduševila je pratitelje na društvenim mrežama novom fotografijom

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Reci što misliš!