Sport / Nogomet

Novo poglavlje Rijeke

'Bišćan je sličan Keku, moćnog ega. S Olimpijom je ispao od amatera, a onda je stigla dupla kruna'

'Bišćan je sličan Keku, moćnog ega. S Olimpijom je ispao od amatera, a onda je stigla dupla kruna'
Igor Kralj/PIXSELL

Kao i svaki drugi 'balkanski' trener u Sloveniji je dočekan s mnogo sumnji, koje su išle i u podcjenjivanje

Bilo bi zdravorazumski da je nakon dvostruke lovorike s ljubljanskom Olimpijom, kojom se taj klub vratio u negdašnja trofejna vremena, a navijačima "dopustio sanjati", ostao u Sloveniji i nastavio graditi momčad. Igor Bišćan je, međutim, po koncu prošle sezone zbog odluke predsjednika kluba Milana Mandarića, bogatog Amerikanca srbijanskog podrijetla, otišao s klupe Olimpije, unatoč uspjehu kakav taj klub nije vidio 25 godina.

"Došlo je do sudara dva moćna ega. Mandarić nije mogao dopustiti da netko bude popularniji od njega, a Bišćan je to postajao. Nisu se slagali oko izbora igrača, načina igre…", otkriva nam dobar poznavatelj slovenskog nogometa.

Dočekan s podcjenjivanjem

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao i svaki drugi "balkanski" trener u Sloveniji je dočekan s mnogo sumnji, koje su išle i u podcjenjivanje. Istini za volju, ni nije imao reference s kojima bi navijači Olimpije odmah bili njime zadovoljni, jer je samo godinu ranije započeo s trenerskom karijerom, ali vrijednim rezultatom - osvajanjem druge hrvatske lige s Rudešom.

"Početak nije bio dobar. Olimpija je ispala iz kvalifikacija za Europsku ligu izgubivši u obje utakmice od finskih amatera. Ali Bišćan je vrlo brzo uspio napraviti jako dobru, moćnu ekipu, koja je stala iza njega. Na koncu su doduše domaće prvenstvo osvojili uz nešto sreće i zahvaljujući nesposobnosti Maribora, no njegova zasluga za duplu krunu je ogromna", ispričao nam je sugovornik.

Zakulisne igre

Uz slovensku ligu Bišćanova Olimpija osvojila je i kup, da bi nedugo kasnije dvije strane otišle na drukčije strane. Predsjednik kluba Mandarić je doveo novog trenera, kojeg je, zanimljivo, otpustio nakon samo pet utakmica u novoj sezoni.

Navijači su i te kako izražavali negodovanje zbog otpuštanja hrvatskog trenera, nazvavši isto apsurdnim, kao uzrok navevši zakulisne igre.

Bišćan je bio bez trenerskog angažmana sve do ovog tjedna, kada ih je dobio - dva. Najprije je potpisao predugovor s ciparskim Anorthosisom, da bi dva dana kasnije bio imenovan trenerom Rijeke, nakon ostavke Matjaža Keka, rekordera HNL-a s pet i pol godina na klupi jednog kluba, koji je odstupio po porazu od Gorice odnosno samo tri pobjede u deset kola prvenstva.

Riječki vrhunac?

"Sličan je Keku, ima moćan ego. Nije pametno takvima se suprotstavljati", ističe naš sugovornik koji poznaje obojicu trenera.

Armada je odmah napala Bišćana zbog nepromišljene reakcije prilikom proslave pogotka za Dinamo na Kantridi u sezonu 1998./1999. "Bio sam mlad i nepromišljen", odmah na predstavljanju je Bišćan poručio navijačima.

Po ostavci Matjaža Keka nameće se pitanje hoće li se možda vratiti u Sloveniju. "Može jedino u Maribor, to je njegov klub, ili se možda vrati kao izbornik reprezentacije", zaključuje naš sugovornik.

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
  SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

  „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!