Sport

NOVI DETALJI

Istina o najvećoj tragediji engleskog nogometa

Istina o najvećoj tragediji engleskog nogometa
theinternetjournalist.com

Prije 23 godine dogodila se tragedija na stadionu Hillsborough u kojoj je život izgubilo 96 osoba. U srijedu su objavljeni rezultati istraživanja nezavisne skupine stručnjaka koji su iznijeli nove detalje o tome što se doista dogodilo 15. travnja 1989. godine u Sheffieldu.

Ovo je vrlo značajan tjedan za grad Liverpool jer su u srijedu javnosti prezentirani rezultati istraživanja nezavisne skupine stručnjaka o najvećoj tragediji engleskog nogometa za koju su više od 20 godina krivicu snosili navijači istoimenog kluba.

Nakon 20 mjeseci i pomnog proučavanja 450.000 dokumenata, nezavisna skupina stručnjaka, pod predsjedanjem liverpulskog biskupa Jamesa Jonesa, objavila je nove detalje o katastrofi koja se dogodila 15. travnja 1989. godine na stadionu Sheffield Wednesdaya.

Iako su prije 23 godine za tragediju optuženi pijani navijači Liverpoola, koji su na utakmicu došli bez ulaznica i u pokušaju proboja na stadion izazvali kaos, u izvještaju piše da "dokazi upućuju na to kako navijači Liverpoola nisu niti uzrokovali niti skrivili smrt 96 muškaraca, žena i djece".

"Očito da je došlo do operativnog neuspjeha u pravodobnom odgovoru na tragediju, kao i upornom pokušaju da se nakon toga krivnja prebaci isključivo na navijače", stoji u izvještaju nezavisne skupine stručnjaka.

Nova saznanja o tragediji:

  • policija je nakon tragedije provjerila dosjee žrtava ne bi li pokušala narušiti njihovu reputaciju
  • viši policijski dužnosnici su u privatnim razgovorima raspravljali o 'životinjskom ponašanju pijanih navijača'
  • postoje dokazi da je značajan broj osoba od ukupno 96 žrtava bilo živo nakon 15:15 sati, vremena koje je službeno uzeto kao vrijeme smrti svih žrtava
  • to znači da se 41 poginula osoba mogla spasiti pravovremenom reakcijom
  • čak 116 od 164 izjava svjedoka su 'prekrajane' kako bi se iz njih izbacile negativne opaske ili kritike na račun policije
  • količina alkohola u krvi žrtava tragedije je bila neprimjereno visoka što ostavlja prostora sumnjama
  • ne postoje značajni dokazi koji mogu poduprijeti tvrdnju policije da su alkohol i agresivni navijači kumovali najvećoj tragediji engleskog nogometa

Uoči objave ovog istraživanja BBC je u nedjelju navečer pustio dokumentarac "Searching for Truth" u kojem je novinarka Lucy Hester razgovarala s policijskim djelatnicima, kolegama, svjedocima tragedije na Hillsboroughu te članovima obitelji žrtava.

Najkontroverzniji dio BBC-jeve priče zasigurno je intervju s Harryjem Arnoldom, novinarom tabloida Sun, koji je dan nakon katastrofe objavio članak u kojem je tvrdio da su pojedini pijani navijači Liverpoola u trenucima tragedije pljačkali žrtve, tukli medicinsko osoblje koje je pokušavalo oživljavati pojedine navijače, te urinirali po policajcima.

U srijedu se Sun ispričao cijeloj engleskoj javnosti nazvavši svoju naslovnicu dan nakon tragedije na Hillsboroughu "sramotom i crnim danom u povijesti novinarstva".

Sada se većina navijača Liverpoola nada da će od srijede konačno biti skinuta ljaga koja je više od 23 godine proganjala pristaše 'Redsa' te da će sjećanje na 96 koleg(ic)a koji su izgubili život napokon biti bez mrlje.

Pogledajte izvrstan BBC-jev dokumentarac u cijeloj dužini:

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!