Scena / Recenzije

RECENZIJA 'OPET'

Koja i Disciplina Kičme - uvijek isti i svaki put drugačiji

Koja i Disciplina Kičme - uvijek isti i svaki put drugačiji
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Disciplina je svom zaglušujuće bučnom i beskompromisnom koktelu funka, noisea, drum'n'bassa i Hendrixovskih solaža, odsviranih na vjernom Rickenbacker basu, pridodala i onaj prašnjavi, vječno inspirativni rhythm'n'blues

DISCIPLIN A KITSCHME: Opet (Mascom Records)

Dušan Kojić – Koja i njegova Disciplin A Kitschme po svemu sudeći nikad neće prestati obogaćivati svoju glazbu novim, dotad gotovo neiskorištenim utjecajima te se svaki put pretvoriti u barem malo drugačiji bend.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na novih 10 pjesama (uvodna „Opet“ tek je petnaestak sekundi dugačak intro) izuzetno važnu je ulogu odigrao novi član, vinkovački usnoharmonikaš Igor Djeke, poznat i po nizu hvaljenih i vrlo zanimljivih izdanja objavljenih pod imenom Harp Explosion.

Upravo zahvaljujući njemu, Disciplina je svom zaglušujuće bučnom i beskompromisnom koktelu funka, noisea, drum'n'bassa i Hendrixovskih solaža, odsviranih na vjernom Rickenbacker basu, pridodala i onaj prašnjavi, vječno inspirativni rhythm'n'blues. Djeke je tako, na neki način, naslijedio davnašnju brass sekciju Kičme i približio „zvučnu sliku“ legendarnim albumima s kraja osamdesetih, pri čemu je važno naglasiti da ga je Koja izgurao skoro pa u prvi plan te mu prilikom instrumentalnih dijelova dao prostora koliko i samome sebi.

Tih instrumentala na „Opet“ ima koliko hoćeš, pa većina skladbi traje oko osam-devet minuta, zbog čega stvarno jedva čekam provjeriti kako će „Biti imun (na ovaj nemar)“, „Spas je fonk“ i „Hendriks, Hendriks!“ zvučati na stageu.

Ono što je, međutim, najvažnije jest da Disciplina i dalje spada među rijetke koje ćete, kada ih primjerice puste na radiju, bez ikakve sumnje prepoznati već nakon dva-tri uvodna tona distorziranog basa i koje ni u bunilu nećete zamijeniti za neki drugi bend.

Za kraj ću se kratko osvrnuti i na tekstove – Koja u dva-tri stiha često kaže više nego većina u čitavoj pjesmi te poput poruka s uličnih grafita („Reci ruke u vis“, „Zaboravili rokenrol, otišli u šoping mol“) samo jednom frazom savršeno definira sve probleme i horore života u 21. stoljeću. Kako u ovim našim vukojebinama, tako i bilo gdje na tom „obećanom“ Zapadu.

Ocjena: 8,5/10

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Jana nije ni trepnula dok su žohari šetali po njoj! (thumbnail)
  NEUSTRAŠIVA ČEHINJA Jana otkrila zašto se ne boji žohara: 'Uzgajali smo ih, to je hrana za gmazove'

  Jana i Miroslav trenutno su najbolji par u showu 'Superpar', s najviše novca u kasici, a Enis je izjavio da više ne zna kako da ih slomi jer sve izazove prolaze s lakoćom

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!