Scena

PUN POGODAK

'Umjetnik' pomeo konkurenciju na Cesarima

Nijemi film "Umjetnik" potvrdio se kao ozbiljan konkurent za "Oscare" nakon što je u petak navečer osvojio šest francuskih filmskih nagrada Cesar.

Francuski nijemi film "Umjetnik" Michela Hazanaviciusa osvojio je u petak navečer šest francuskih filmskih nagrada Cesar, među kojima i onu za najbolji film.

Za ulogu koju je ostvarila u filmu "Umjetnik" Berenice Bejo osvojila je nagradu u kategoriji najbolje glavne glumice, a Michel Hazanavicius proglašen je najboljim redateljem. Film je, usto, osvojio i Cesare za fotografiju, scenografiju i originalnu glazbu, objavljeno je na mrežnim stranicama francuske Akademije filmske umjetnosti.

Crno-bijeli film posvećen hollywoodskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina dosad je već osvojio nagradu za najboljega glumca na festivalu u Cannesu, Zlatne globuse u kategoriji za najbolji glazbeni film ili komediju, za originalni scenariji i najboljega glumca te sedam nagrada BAFTA-e, među kojima su i one za najbolji film, redatelja, originalni scenarij i glumca, dok je za Oscara, koji se dodjeljuje u nedjelju, nominiran u deset kategorija.

Najboljim glavnim glumcem na dodjeli "francuskih Oscara" proglašen je Omar Sy za film "Intouchables" Erica Toledana i Oliviera Nakachea, koji je od ukupno 13 nominacija za Cesara nagrađen samo u toj kategoriji.

Najboljim stranim filmom proglašen je iranski film "Nader i Simin se rastaju", koji je nominiran i za Oscara u istoj kategoriji. Počasni Cesar ove je godine dodijeljen Kate Winslet.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!