Rukomet Hrvatska 2018.

Duvnjak otpao

Vujović ekskluzivno: 'Cindrić i Karačić neće moći izdržati, nisu kao Dule, koji će faliti i u obrani i u napadu'

Vujović ekskluzivno: 'Cindrić i Karačić neće moći izdržati, nisu kao Dule, koji će faliti i u obrani i u napadu'
Ivo Čagalj/PIXSELL

Duvnjakova ozljeda i, zasad, sigurno nenastupanje u ostatku utakmica u skupini primorat će Linu Červara na pronalazak novog rješenja, ističe Veselin Vujović za naš portal, pretpostavljajući da će veću ulogu dobiti Mamić i Mandalinić

Hrvatska će imati problema protiv skandinavskih reprezentacija (slijede Island i Švedska, u drugom krugu Norveška) ne podigne li formu i način igranja, naglašava Vujović, koji je i prije prvih liječničkih informacija Duvnjakovu ulogu u nastavku Eura nakon sinoćnje ozljede lista vidio vrlo ograničenom. Crne prognoze zasad su točne, Duvnjak neće biti spreman za ostatak prvog kruga, vjerojatno ni za nastavak. Cindrić i Karačić će u svakom slučaju morati povući, ali oni nisu kao Dule, jer teško probijaju fizički jaku i agresivnu obranu, samo za naš portal kazao je Veselin Vujović, izbornik Slovenije.

Je li, prema Vujoviću, Lino Červar pogriješio?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U par trenutaka Lino je napravio stvarno dobre poteze, promjenom obrane, rotacijom igrača u napadu kada je Srbija postala agresivna. Da se Duvnjak nije ozlijedio svi bi rekli da je u pravu jer mu je dao minutažu koja mu je potrebna za samopouzdanje. Sada kada se ozlijedio svi će reći zašto ga je ostavio u igri kad su već skoro vodili deset razlike.

Duvnjak nije bio dobro oporavljen. Znao sam da postoji opasnost na ovom prvenstvu ode dolje po pitanju forme. Jer nakon duge pauze si obično raspoložen, željan, sve ti ide za rukom i onda se dogodi period krize. Nisam mislio da se može ozlijediti, ali Hrvatska je jak sastav, domaćin ima na toj poziciji nekoliko igrača, makar oni nisu kao Duvnjak.

Jesu li hrvatski rukometaši dovoljno moćni da nadomjeste Duvnjaka ako ne bude spreman? Ili da nadomjeste bilo koga drugoga u slučaju neke nove ozljede?

Mislim da će Duvnjak faliti i u obrani i u napadu. Cindrić i Karačić mogu napadati protiv nekih reprezentacija, koje fizički nisu tako jako i koje ne igraju tako jaku obranu. Pokazali su protiv Slovenije u prijateljskim utakmicama da nisu najbolje rješenje protiv igrača kao što ih mi imamo, koji imaju dva metra, koji su jaki. U jednoj utakmici da, ali tijekom osam njih oni će se istrošiti. Červar mora naći još nekog, može to biti Mamić ili Mandalinić, mora napraviti rotaciju jer Cindrić i Karačić neće moći izdržati.

Kako je slovenski izbornik vidio veliku hrvatsku pobjedu i - još veći - šok zbog Duvnjaka?

Svi smo pod tim dojmom ozljede Duvnjaka. Pitanje je koliko će dalje pridonositi hrvatskoj ekipi na turniru. Prevelika presija na obje ekipe, samo se gledalo na tu utakmicu, kao da ostale ne postoje. Nekako se to završilo, najvažnije da su Splićani pokazali veličinu, poštovali su sportaše, korektno su se ponijeli prema srpskim rukometašima. Ali i rukometaši na terenu su zaslužni, jer su oni bili korektni između sebe.

Evidentno je da je Hrvatska u ovom trenutku puno jača reprezentacija. Možda ne pojedinačno, ali kao kolektiv su dosta jači, zato su ih uvjerljivo svladali. Mislim da ih u ove dvije utakmice čeka lakši posao, iako su Island i Švedska jači od Srbije, ali skinuli su pritisak sa sebe.

Je li se Hrvatska psihički ispraznila?

Možda se ispraznila, ali je skinula veliko breme. Jer njima se može oprostiti sve osim poraza od Srbije. Vidjet ćemo kakav će trag šok Duvnjakove ozljede ostaviti na igrače i stručni stožer.

Kako protiv Skandinavaca?

Moraju dići formu i način igranja. U slučaju da to ne naprave imat će puno problema sa skandinavskim reprezentacijama koje ih očekuju, koje puno trče, igraju žestoko. I Islanđani, i Šveđani, i Norvežani, koji su ovom trenutku jedna jako ozbiljna reprezentacija, a onda još dolazi Francuska... Moraju napraviti puno toga da preduhitre neugodnu situaciju.

Tko će prema Vujoviću iskočiti u ovom maratonu od osam iznimno kompleksnih i teških utakmica?

Sve reprezentacije koje imaju dobar roster s fizički spremnim igračima mogu iskočiti. Svi oni koji lagano prilaze svakoj utakmici. Jedan dan ćeš dobiti na kvalitetu, drugi dan na fizičku pripremu, treći na motivaciju, četvrti na individualnu kvalitetu par igrača koji su taj dan pravi. Ne možeš istim šablonom doći do kraja. To je evidentno. Tko bude svjestan toga, uz neke ostale faktore, taj će otići do zlata. Jer nekad ti se dogodi loš dan kad bi bilo bolje ostati u hotelu, ali i to moraš preživjeti.

Francuzi +1 protiv Norveške, hoće li rasti u formi, odnosno jesu li ju tempirali za ključne utakmice?

Francuska se provukla uz puno sreće, Norveška je igrala puno bolje. Ali znajući iskustva iz nekih drugih prvenstava i iz drugih sportova, svi ti favoriti koji se provuku na početku na kraju budu najsigurniji. Sjetimo se samo Danske na Olimpijskim igrama, Talijana u nogometu, Hrvatske 2003. Francuska sve dok je Nikola Karabatić na terenu je ozbiljna reprezentacija.

Vujovićeva Slovenija otvara s Makedonijom, dolazi 3.000 navijača, gdje je domet svjetskih brončanih?

Naša utakmica je specijalna motivacija, specijalna kemija jer sam radio u Makedoniji. Puno znam tih igrača, imamo drugačiji pristup. Oni su jučer prijepodne trenirali, imat će skoro dva dana bez treninga, a mi smo trenirali i jučer navečer i jutros. 

Prvenstvo se ne završava prvom utakmicom. Imamo namjeru igrati u kontinuitetu dugo, trebamo održati formu igrača i toj utakmici pristupam sasvim mirno, sasvim korektno. To je jedna od tri utakmice koje moramo igrati u skupini, a onda kasnije ćemo vidjeti.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Reci što misliš!