Regional / Sib

'Školski obrok za sve'

Od jeseni u svim osnovnim školama Osječko-baranjske županije kuhani obrok barem dva puta tjedno

Od jeseni u svim osnovnim školama Osječko-baranjske županije kuhani obrok barem dva puta tjedno
Dubravka Petric/PIXSELL

Osječko-baranjska županija jedina je hrvatska županija koja je osigurala besplatni obrok za sve učenike osnovnih škola na svom području

U projekt „Vrijeme je za školski obrok“ na području Osječko-baranjske škole protekle školske godine bilo je uključeno 1.606 učenika u riziku od siromaštva iz 42 osnovne škole. Vrijednost projekta je 1.436.851,40 kuna, a sredstva su u cijelosti bespovratna (85 % iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i 15 % iz proračuna Republike Hrvatske).

Budući da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 10. srpnja 2018. godine objavilo novi otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018. - 2019.)“, gdje je maksimalni iznos prijave 1,5 milijun kuna, Županija s partnerskim školama priprema dokumentaciju i za tu prijavu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povodom uspješnog završetka projekta, u Velikoj vijećnici Županijske skupštine danas, 13. srpnja 2018. godine, održana je završna konferencija, a ujedno su predstavljena još tri projekta potpora učenicima na razini Osječko-baranjske županije („Školski obrok za sve“, „Učimo zajedno 4“ i „Pomoćnici u nastavi“), po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj.

Osječko-baranjska županija jedina je hrvatska županija koja je osigurala besplatni obrok za sve učenike osnovnih škola na svom području, pa tako i učenicima škola s područja Grada Osijeka kojima nije osnivač Županija nego Grad Osijek. Riječ je o ukupno 17.784 učenika i projektu vrijednom više od 17 milijuna kuna, od čega je 12 milijuna kuna osigurano u županijskom proračunu, a razliku pokrivaju općine i gradovi. Županija je osigurala i dodanih milijun kuna za opremanje školskih kuhinja kako bi se već od jeseni u svim školama pripremalo barem 1-2 kuhana obroka tjedno.

"Cilj projekta „Školski obrok za sve“ je svakom učeniku osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije osigurati minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane. Županija trenutno oprema školske kuhinje u kojima učenici konzumiraju mliječno-pekarske proizvode, dok polovina škola već priprema kuhane obroke, minimalno dva puta tjedno, a nekolicina to čini svakodnevno dok se pri nabavi namirnica i prehrambenih proizvoda vodi briga o lokalnim proizvođačima koji nude domaću, svježu i zdravu hranu", kaže župan Ivan Anušić.

Na konferenciji su predstavljeni i podaci za projekt „Učimo zajedno 4“ koji je započeo 01. kolovoza 2017. godine i traje do 31. srpnja 2021. godine. Njegova ukupna vrijednost je 10.872.432,00 kuna, od čega su 10 milijuna kuna bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda te proračuna RH, a Županija pokriva 872.432,00 kuna (godišnje 218.102,00 kuna). Projektom je obuhvaćeno 62 učenika s teškoćama u razvoju, odnosno 60 pomoćnika u nastavi.

Uz taj projekt veže se županijski projekt „Pomoćnici u nastavi“ čiji su primarni ciljevi unaprjeđenje socijalnog uključivanja učenika s teškoćama u razvoju u redoviti sustav obrazovanja, uspostava mehanizma međusektorske suradnje ključnih dionika na razini Županije u provedbi socijalne inkluzije djece i mladih te smanjenje broja nezaposlenih osoba. Njime se osigurava 30 pomoćnika u nastavi za 34 učenika s teškoćama u razvoju, i to 17 osnovnih i 2 srednje škole. Projekt se provodi u suradnji s udrugama „Zvono“ iz Belišća, „Neven“ iz Đakova, „Našički cvijet“ iz Našica i Udrugom gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije iz Osijeka. Za projekt je u proračunu Županije osigurano 1.038.750,00 kuna.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!