Regional / KAportal

Ivan Vilibor Sinčić

Predsjednik Živog zida optužen zbog uvreda i kleveta, no neće pred sud - evo zašto!

Predsjednik Živog zida optužen zbog uvreda i kleveta, no neće pred sud - evo zašto!
Marko Prpić/PIXSELL

Tužitelj Ervačiuć optužio ga je za počinjenje kaznenih djela koja se odnose na uvrede i klevete

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača Mirko Ervačić na Općinskom sudu u Karlovcu je podnio privatnu tužbu protiv predsjednika Živog zida i saborskog zastupnika Ivana Vilibora Sinčića, no tužba je odmah odbačena jer političara, sve dok mu traje saborski mandat, štiti saborski imunutet.

Tužitelj Ervačiuć optužio ga je za počinjenje kaznenih djela koja se odnose na uvrede i klevete, piše KAportal. U rješenju Općinskog suda u Karlovcu ne navodi se sadržaj tužbenog zahtjeva no poznato je da je Sinčić Ervačića tijekom jedne saborske rasprave spomenuo u konteksu pogodovanja HDZ-a, rekavši “da se politika HDZ-ove vlade nastavlja s prijašnjim poljoprivrednim politikama, a to znači da se ide na ruku velikim poljoprivrednim proizvođačima. Nekad je to bio gospodin Todorić, njega više nema ostaju kojekakvi drugi Ervačić, Pipunić i takva ekipa”.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je okrivljeni Sinčić član Hrvatskog sabora, za vođenje kaznenog postupka protiv njega potrebno je odobrenje ovog tijela, no ono ga nije dalo.

Povjerenstvo je zauzelo načelan stav da po zahtjevu Državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela koje je dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela treba Hrvatskom saboru predlagati davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka kako bi se omogućilo da na temelju Ustava i zakona samostalno i neovisno obavlja pravosudnu vlast.

"Međutim, u slučajevima privatnih tužitelja, Povjerenstvo će Hrvatskom saboru predlagati uskraćivanje odobrenja za pokretanje odnosno vođenje kaznenog postupka. Naime, stav je Povjerenstva da je institut imunitetnog prava utvrđen u cilju zaštite digniteta zastupničke dužnosti, a ne u cilju zaštite zastupnika kao pojedinca, a vođenje kaznenog postupka, kao i sve radnje koje bi se u svezi s time morale poduzeti, moglo bi onemogućiti zastupnika u obnašanju njegove redovne zastupničke dužnosti te time utjecati i na rad Hrvatskog sabora. Iz tog razloga Povjerenstvo je predložilo Hrvatskom saboru navedenu Odluku", obrazložili su u Saboru svoju odluku.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!