Vijesti / Promo

sve veći interes

Pivarski ječam polako postaje domaća hit poljoprivredna kultura

Pivarski ječam polako postaje domaća hit poljoprivredna kultura

Za ječmeni slad, dobiven od domaćeg ječma, osobito je zainteresirana pivarska industrija.

Brojne su studije pokazale kako u Hrvatskoj ne postoji značajna vertikalna povezanost domaće poljoprivredne i prerađivačke industrije. Tako često slušamo da se u domaćim prehrambenim proizvodima koristi sušeno voće ili povrće iz drugih zemalja, dok hrvatski proizvođači naglašavaju da nemaju kome prodati plodove svoga rada. Upravo je neusklađenost primarne proizvodnje i potreba prehrambene industrije jedan od uzroka problema u domaćoj poljoprivredi, a riječ je o jedinom izlazu koji hrvatskim poljoprivrednicima nudi održivu i sigurnu budućnost.

No, čini se kako se stvari ipak polako mijenjaju. Poljoprivrednici se sve više okreću kulturama koje nude veće profite te za čiju su sirovinu zainteresirane hrvatske kompanije. Jedan od svijetlih primjera je proizvodnja pivarskog ječma koja konstantno raste, prvenstveno zbog činjenice da se ječmeni slad koristi za proizvodnju domaćeg piva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog svega toga pivarski ječam polako postaje domaća hit poljoprivredna kultura. Riječ je o kulturi koja spada u kategoriju tradicionalnih na našem području, poput pšenice, koje poljoprivrednici sade jer nose sigurnost i stabilnost prihoda. No, razliku od pšenice, cijena ječma je, ovisno o sorti, od 5 do 20 posto veća, dok je žetva nešto ranije što znači i raniji novac koji poljoprivrednicima stiže od otkupa. Sve količine sigurno otkupljuju i plaća PPK iz Nove Gradiške, jedini domaći otkupljivač pivarskog ječma.

PPK-ov direktor Danko Vincetić ističe kako je 2017. najbolja godina otkad ugovaraju proizvodnju. Žetva pivarskog ječma je gotova i mogu s ponosom istaknuti kako ćemo ove godine otkupiti rekordnih 65.000 tona. Prinosi su iznimno dobri jer naš tim organizira, ugovara i tehnološki prati cijelu proizvodnju. S pivovarom iz Karlovca pokrenuli smo i Klub proizvođača ječma Karlovačko, kroz koji okupljamo primarne proizvođače te im nudimo cjelokupnu i cjelogodišnju stručnu podršku. Rezultati tog rada vidljivi su kroz sve veći broj hektara na kojima je u našoj zemlji posađen pivarski ječam, rekao je Vincetić.  

Uzgojem pivarskog ječma zadovoljni su i članovi obitelji Junašević iz Nove Gradiške. Otac Vjekoslav i sin Ivan ističu kako proizvodnja ječma nije nimalo jednostavan posao, ali se s godinama stječe iskustvo s kojim je lakše ostvariti vrhunske prinose i kvalitetu. Ječam koji koristimo je domaći od samog svog početka. Sjeme je stvorila domaća pamet u domaćim institutima, sije i žanje ga domaći seljak, otkupljuje domaći prerađivač, a završava u domaćem pivo. Samo tako stvaramo dodatnu vrijednost koja nama poljoprivrednicima u konačnici jamči zaradu s kojom možemo normalno uzdržavati svoju obitelj, ističe Vjekoslav Junašević, koji je 2015. godine dobio i priznanje „Zlatni klas“ za vjernost i ustrajnost u proizvodnji pivarskog ječma koji proizvodi još od početka proizvodnje pivarskog slada u Novoj Gradiški.

Za ječmeni slad, dobiven od domaćeg ječma, osobito je zainteresirana pivarska industrija. Kvalitetu domaće sirovine prepoznala je pivovara iz Karlovca koja u proizvodnji svojeg najpopularnijeg proizvoda  - Karlovačkog piva - koristi isključivo ječam dobiven s hrvatskih polja. Blizina polja i tvornice jamči im apsolutnu sigurnost te kontrolu proizvodnje osnovne sirovine, što je pozitivan primjer, ali i rijedak slučaj u domaćoj prerađivačkoj industriji. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!