Potraga

Bizarna situacija

Profesori mu zaključili četiri jedinice, inspekcije sve poništile: 'Pritisnuli su nas i ponizili našu struku!'

Poništavane su ocjene profesora koji tvrde – izvršen je jak pritisak, ponižena struka i dostojanstvo profesora.

Na kraju školske godine, učenik je imao 4 zaključne negativne ocjene. Ovu situaciju, koja stvarno ne znam ako se ikada prije dogodila, da učenik u 12 mjesecu nije ni u 3. ni u 4. razredu. 19 godišnjak, učenik Treće ekonomske škole s 4 jedinice - nije pao razred. Trenutačni zaključak je da institucije nažalost ne podržavaju nastavnike, da su nastavnici trenutno ugrožena skupina te da se nad njima vrši mobbing. Adekvatni mehanizmi koji bi nama trebali biti dostupni da zaštitimo svoja prava zapravo ne postoje. Sustavno da prođe. To im je bio cilj.

Nepoloženi predmeti su: matematika, statistika, računovodstvo i Hrvatski jezik. Iza svakog stoji nedovoljan, nedovoljan, nedovoljan, nedovoljan...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Problemi su krenuli 2 dana nakon zaključivanja ocjene iz svih nastavnih predmeta. Ravnatelj mi je javio da sutra dolazi nadzor", objašnjava nam profesorica Treće ekonomske škole. 

I tu su krenuli problemi. Nakon što je, zbog bolesti, odgodio ispit, pristupio mu je u lipnju. Nije ga prošao. Probao je opet u kolovozu. Nije ga prošao. U školu je potom došao - stručni nadzor. Prigovori na račun profesorice bili su da nije dovoljno pratila učenika te da je njegovo znanje ispitivala nakon zadnjeg, zaključnog sata. 

"On je zamolio mene, kada je već zaključena ocjena da mu dam još jednu šansu. I to sam ja učinila, dala sam mu dvije šanse i to nije zadovoljio. A u praćenju je ispisano do zadnjeg milimetra rubrika i učenik je praćen. Sila jedinica koje ja nisam htjela pisati u rešetku za ocjenu jer ja nisam htjela njega dodatno demotivirtati još dodatnim jedinicima jer je učenik došao nakon promjene 2 škole", nastavlja profesorica. 

Ispit iz matematike položio je 14. rujna, kada se profesorica iz matematike izuzela, a u povjerenstvu je sjedila savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

"Pa ja taj pritisak više nisam mogla izdržati. Ja sam molila ravnatelja već prilikom drugog ispita da me izuzme, međutim on me je zamolio da ja to odradim do kraja. Međutim, taj put sam rekla da ja to više neću, kategorički sam odbila. Već sam ga dovoljno puta pitala, tako da sam otišla na bolovanje", govori profesorica.  

Ispit iz statistike također je poništen, razlog - proceduralna pogreška - učenik je ispit polagao istog dana kada i matematiku.

"Kada dođu u nadzor, oni svakako pronađu pogreške, a te pogreške su vrlo ono rekla bih njihova neka osobna razmišljanja. Oni točno kažu: mi možemo, ne možete nam ništa. I uvijek će naći nekakvu pogrešku. Pučki rečeno dlaku u jajetu", kaže profesorica.

No, do sredine rujna učenik je položio dva predmeta i sada su mu preostala još dva - Hrvatski i Računovodstvo - objašnjava profesorica hrvatskog jezika Bojana Milovski. 

"Dopunski nasavnirad iz hrvatskog i računovodstva počeo je koncem rujna nakon što je on položio matematiku i sada su se stvorili uvjeti u kojima je on imao 2 negativne ocjene i postupalo se kao da je kraj nastavne godine. Znači vi ste učeniku održali dopunski rada kada je krenula nova školska godina. Tako je", govori nam profesorica Bojana Milovski.  

Dopunski nastavni rad inače se održava na kraju godine, a koristi se kako bi učenici svladali gradivo koje nisu uspjeli tijekom godine. Ako to prođu, učenici ne trebaju polagati popravni ispit. I upravo to se dogodilo s računovodstvom. Kod Hrvatskog jezika - stvar se zakomplicirala.

"Hrvatski nije pohađao sve satove, zbog bolesti i tu je bio prekinut dopunski rad. Odluka škole je bila da mu se ta 4 sata koje je propustio zbog bolesti po terminima predavanja zapravo ne nadoknadi zbog toga što to nije praksa ni u ljetnom periodu", izjašnjava profesorica Bojana Milovski. 

S 18 od 22 odrađena sata - Bojana je ponovno učeniku zaključila negativnu ocjenu i poslala ga na ispit. 

"Taj dan kada je ispit bio zakazan, majka javlja da je on bolestan, a istovremeno dolazi inspektor u školu i naređuje da se učeniku odrade ta još 4 sata budući da nije položio", prepričava Bojana Milovski.  

I to je napravila. Čak je i otišla kod stručne savjetnice - po savjet. Na kraju mu je opet zaključila negativnu ocjenu. 

"Nakon što je zaključena ta jedinica, opet smo, već 2. put učnika uputili na popravni ispit i taj dan majka javlja da je učenik bolestan, a taj isti dan moja savjetnica, kod koje sam bila na razgovoru najavljuje svoj posjet,odnosno nadzor mojem dopunskom radu", govori Bojana Milovski.  

Zbog svih ovih događanja učitelji Treće ekonomske škole - ministrici su poslali otvoreno pismo. Potpisalo ga je više od 40 djeatnika škole.

"Osobno misilim da bi to bio stav cijele zbornice, doživjela sam cijeli ovaj proces kao izraziti pritisak institucija.", govori nam Slavica Falamić. 

Je li javno raspravljanje o njihovim problemima rješenje - ovi profesori nisu sigurni. Ali, nakon pola godine pritiska institucija - osjetili su da im ne preostaje puno opcija.

"Osjeća se pritisak svakodnevno, osjeća se latentni pritisak jesmo li opće trebali istupiti u medije. Isto tako se pitate od pritiska roditelja koji može svaki dan banuti u školu, propitivati vas, vrijeđati vas, tražiti test, tražiti način na koji vi pitate, jeste li dovoljno bili jasni. Pritisak se osjeća sa svih strana", govori Anamarija. 

Što o svemu misle učenikovi roditelji - pitali smo i njih, javili su nam se na dan emitiranja i nisu se htjeli snimati. Oni tvrde da škola djeluje protiv učenika i da mu je nepravedno zaključena ocjena iz matematike. Ogorčeni su na institucije i smatraju da profesorica iz Hrvatskog jezika namjerno ne želi učeniku dati prolaznu ocjenu. 

Zbog svega se profesori pitaju - zašto su se institucije toliko angažirale baš oko tog učenika? 

"Kao da ne postoje druga djeca, drugi učenici koji su se možda i žalili, a inspekcija nikada nije provela, to jeste, naložila nadzor i tako se zauzela za neki slučaj. Pa evo, priča se da je ravnateljica Agencije, odnosno to jest istina, da je radila u Klasičnoj gimnaziji, u kojoj radi otac dotičnog učenika", govori Bojana. 

Je li ovo istina - pitali smo Agenciju za odgoj i obrazovanje.  

"Iz Agencije za odgoj i obrazovanje potvrđuju da su ravnateljica i učenikov otac radili u istoj školi, no tvrde kako nisu prijatelji i kako o ovom slučaju nikada nisu razgovarali. Na pitanje je li učenik 3. ili 4. razred odgovaraju: pitajte Ministarstvo.", odgovara nam Ana Trcol.

I pitali smo.

"Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na naš su upit također odgovorili mailom i kažu: ako učenik nije završio s uspjehom treći razred niti ne može upisati naredni, četvrti razred srednje škole. Dakle učenik je ponovno 3. razred, ali nije ponavljač", kaže Ana Trcol.

Ministarstvo ne misli da su prekršeni ikakvi rokovi, ali zato smatraju da je došlo do teških propusta od strane škole. Te smatraju da je Bojana Milovski napavila propuste u dopunskom radu.

"Ja se slažem da je situacija neobična i to je razlog da kada sam pročitala i pismo koje sam dobila od profesora i dokumentaciju koja nam je dostupna sam tražila očitovanja svih koji su u  taj proces uključeni. Tako kada dobijemo odgovore, a ja vjerujem da će to biti brzo, da ću vam moći reći više o toj situaciji. Ali u svakom slučaju, ja kao profesorica uvijek se držim toga da je profesor taj koji ocjenjuje učenika i procjenjuje njegovo znanje", govori nam Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.  

Trenutačno je na snazi odluka Ministarstva da se ponovno poništi zaključna ocjena - obajšnjava Bojana. Ona to neće učiniti i s tim su se složile ostale profesorice iz hrvatskog jezika. 

"I on bi sada, da recimo položi Hrvatski jezik, on bi se samo piključio 4. razredu? Tako je, da. On bi postao učenik 4. razreda. Jeste li kada čuli za tako što? Ja nikada, ali ni nitko od mojih kolega, ne znam je li itko čuo.", govori Bojana. 
  
"Krivim naše institucije, prije svega. Jer izgleda da je smisao naših institucuja zaštitia učenika, zaštita agresivnih roditelja", kaže profesorica. 

A putem se, upozoravaju, negdje zaboravilo na njih – profesore! Ministarstvo o cijelom slučaju tek treba dati konačni sud.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Davoru nije žao što je izbacio Splićane
  NIJE MU ŽAO Davor ne žali što je izbacio Zvonu i Mateu iz showa: 'Zaslužili su to, bilo mi je dosta Mateina ponašanja'

  Iako su bili članovi klana 'Vukovi', Matea i Zvone sinoć su napustili 'Superpar'

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Reci što misliš!