Parlamentarni izbori 2016

#vrijemeodluke

RTL anketa: SDP-ova koalicija pobjednička, ali opet nitko nema većinu bez poslijeizbornih koaliranja

Prema rezultatima RTL ankete, u I. izbornoj jedinici Narodna koalicija ostaje uvjerljivi pobjednik. SDP je i relativni pobjednik izbora, no to im neće biti dovoljno za sastavljanje većine

U ekskluzivnoj RTL anketi koju provodi Promocija plus stigli smo do vrhunca. Od 16. do 31. kolovoza na uzorku od sedam tisuća ispitanika u svih deset izbornih jedinica punili smo sabornicu u kojoj je sada 140 zastupnika.

Posljednja obrađena izborna jedinica je I., u kojoj će se sučeliti predsjednici najvećih stranaka, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SDP-ova koalicija ovdje ostaje pobjednik, ali ima promjena u odnosu na prošle parlamentarne izbore.

Na ove izbore namjerava izići gotovo dvije trećine ispitanika.

U prvoj izbornoj jedinici uvjerljivo pobjeđuje SDP-ova koalicija; s gotovo 40 posto potpore. Slijedi HDZ, a MOST-u se ponovno potpora prepolovila. Živi zid je u boljoj poziciji, a Bandićeva koalicija ostaje ispod praga.

U mandatima: SDP-ova koalicija je na sedam, HDZ, zajedno s HSLS-om na četiri, MOST ima dva, a Živi zid osvaja jedan mandat.

U usporedbi sa studenim, glavni blokovi su na istome. Andrej Plenković ovdje se suočava sa Zoranom Milanovićem koji je opet prvi na listi Narodne koalicije. MOST s tri pada na dva mandata. 

Podsjetimo, na prošlim izborima je Mostovu listu predvodio Drago Prgomet, koji se sada vratio u redove HDZ-a. Živi zid je u studenom ostao bez mandata, ali sada partner iz udruge Franak Goran Aleksić stiže do Sabora.

Tko će sastaviti Vladu?

Iako SDP-ova Narodna koalicija pobjeđuje jer ukupno osvajaju 62 mandata, šest više nego lani, to joj neće biti dovoljno za sastavljanje većine. HDZ ima samo mandat manje nego lani, MOST pada na 12, ali toliko su i imali neposredno prije pada Vlade jer ih je sedmero u zastupnika u međuvremenu napustilo. Živi zid, Bandićeva koalicija i IDS imaju po tri mandata, a HDSSB je na dva.

Crvena SDP-ova koalicija vodi i na karti. Pobjeđuju u šest izbornih jedinica; sve četiri zagrebačke, na sjeveru i na Istri i Kvarneru. HDZ-ove plave su na istoku i na jugu. 

Ali kako većine nema bez 76 ruku, jasno je da je ni SDP ni HDZ nemaju.
SDP je s IDS-om na 65, HDZ s dijasporom na 58. MOST opet igra ključnu ulogu i može biti dovoljan SDP-u da sastavi Vladu, dok HDZ-u trebaju i ostali. Za pregovore o sastavljanju Vlade ostaju koalicije oko Živog zida i Milana Bandića, kao i HDSSB.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na osam zastupnika manjina.

Koga građani žele za premijera? 

Zoran Milanović prvi je izbor, Andrej Plenković prati ga u stopu, a gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za premijera želi manje od deset posto. I čelnik MOST-a Božo Petrov ima svojih simpatizera.  Važno je naglasiti da su ovo samo pokazatelji tendencija, baš kao i sama anketa. 

Kod ankete treba uzeti u obzir specifičnost Dontove metode; preračuna glasova u mandate, granične gubitničke i dobitničke mandate, kao i statističku pogrešku. 

No, trend koji je anketa donijela tjedan dana prije izbora je jasan: sve bi opet moglo ovisiti o postizbornim koalicijama.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Kolinda Grabar-Kitarović, Tomislav Špiček s kćeri
  15 GODINA RTL-a FOTO - Predsjednica rijetko kad ima vremena za ćaskanje, ali za simpatičnog gospodina Špičeka svatko ga nađe!

  Kako je to izgledalo, pogledajte u našoj galeriji!

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Reci što misliš!