Novosti / Zanimljivosti

napad na naša pluća

Priprema se betonizacija Medvednice? 'Ne poštuju se zakoni, hrvatske šume će nestati!'

Priprema se betonizacija Medvednice? 'Ne poštuju se zakoni, hrvatske šume će nestati!'
Patrik Macek/Davorin Visnjic/PIXSELL/ Facebook

'Naše šume ne mogu pobjeći u Njemačku'

"Izvodi se napad na hrvatske šume", tvrdi Zeleni odred, forum u okviru braniteljske udruge "Vidra – veterani i društvena akcija". Prošle su godine pokrenuli nekoliko prosvjednih mimohoda, ali i prikupili, kako tvrde, opsežnu dokumentaciju u vezi s nepravilnostima i mogućim kriminalnim radnjama koje se događaju u tvrtki Hrvatske šume.

Naime, pišu iz udruge, u posljednje vrijeme sve više građana šokirano je prizorima na Medvednici gdje posječena stabla i ogoljena područja odaju dojam kao da se ondje odvijao rat.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zeleni odred putem svog Facebooka redovito informira javnost o upravljanju nacionalnim bogatstvom. Kako su nedavno objavili, "glavni akteri su predsjednik i članovi Uprave te nekoliko djelatnika koji se nalaze u Nadzornom odboru i radničkom Sindikatu".

"Koja je svrha poduzeća Hrvatske šume i koji je cilj upravljanja nacionalnim bogatstvom? Posluju li Hrvatske šume  isključivo kako bi ostvarile što bolje poslovne rezultate ili da vode apsolutnu brigu o našim šumama? Ako je smisao prekomjerna sječa kako bi se nekolicina bogatila – šume će nestati za 20 godina", upozoravaju iz Zelenog odreda.

Glavni problem je, tvrde, što sustav nadzora nad upravljanjem i gospodarenjem šumama od strane šumarske inspekcije nije dobar i da se ne poštuju zakonski propisi. O tome svjedoče brojne opustošene površine šuma kojima upravljaju i gospodare "Hrvatske šume".

'Dovoljno je pogledati Medvednicu i sve će biti jasno'

"Kad ima nepravilnosti u 'Hrvatskim šumama', a ima ih na pretek, šumarska inspekcija bi trebala utvrditi prekršaj, a indirektno bi i ministar Tolušić bio odgovoran zbog prekršaja jer je on Skupština 'Hrvatskih šuma'. A znamo da se 'u Lijepoj našoj' ne može dogoditi da će netko tko je podređeni utvrditi da je nadređeni u krivu", navodi se na postu koji potpisuje predsjednica Udruge Vidra Vesna Grgić i Gordana Pasanec.

Gordana Pasanec potvrdila je za Teleskop.hr da su predali i otvoreno pismo premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

"S obzirom na svakodnevne slike koje pristižu s terena i dokumentaciju koju posjedujemo, odlučili smo da je došlo vrijeme za izlazak na cestu", ističu u forumu Zeleni odred i pozivaju sve koji dijele njihovu zabrinutost za hrvatske šume i žele rješenje ovog problema da u što većem broju dođu u četvrtak, 10. siječnja 2019. godine na prosvjedni skup 'Što Ste Sjekli – Sjekli Ste' ispred zgrade Hrvatskih šuma d.o.o., s početkom u 14:30 sati. 

FOTO: (Facebook / Zeleni odred - forum)

O problemu Medvednice pisao i Deutsche Welle

U kolovozu prošle godine Deutsche Welle je u tekstu "Sljeme nije samo 'oćelavilo', ono se devastira", naveo riječi predsjednice udruge Vidra Vesne Grgić da je tužila Hrvatsku europskim institucijama jer krši međunarodni ugovor kojem je pristupila 2014. godine, "Eko mrežu Natura 2000".

Tada je istaknula kako je riječ o itekako ozbiljnom nizu propisa čije kršenje državu – točnije građane kao porezne obveznike, može koštati milijunske kazne, a dokaz za to je primjer Poljske protiv koje je Europski sud pravde ove godine donio pravorijek po kojem će morati platiti milijune eura kazni ne bude li odmah zaustavila sječu u šumi Białowieża, jednoj od posljednjih preostalih europskih prašuma.

Zeleni odred dobio snažnu međunarodnu potporu 

Forum Zeleni odred je jučer, u ponedjeljak 7. siječna, kažu, dobio snažnu međunarodnu potporu svojim aktivnostima u zaustavljanju bjesomučne devastacije hrvatskih šuma i razotkrivanju velike mreže pojedinaca koji su iskorištavali nacionalna dobra za osobnu korist, javlja Teleskop.hr, a sve, kako ističu u Zelenom odredu, pod pokroviteljstvom najviših hrvatskih institucija i nadležnih ministarstava.

Snažna potpora stiže im, kazala je Vesna Grgić, od austrijskog europarlamentarca koji je u ime Zelenih zadužen za našu regiju i provedbu eko mreže Natura 2000 i koji je zaslužan što je zaustavljena sustavna devastacija šuma u Poljskoj. Uskoro će stići u Hrvatsku gdje će od nadležnih tražiti odgovore, ali i odgovornost, za štetu koja je proteklih desetak godina učinjena na šumama diljem Hrvatske.

Njegovo ime, kaže Grgić, otkrit će na najavljenom prosvjedu ispred sjedišta Hrvatskih šuma u četvrtak 10. siječnja s početkom u 14.30 sati.

Drvo iz hrvatskih šuma još uvijek jeftino

Drvo iz hrvatskih šuma još je uvijek jeftino i zarada je relativno laka. Hrvatske šume  određuju kvotu drveta koje smiju posjeći, a onih koji bi se drvom bavili sve je više. Kraj je godine i kreće još jedan rat za sedam milijuna kubika što je više od dva milijuna stabala iz naših šuma.  

Siječe se u Slavoniji. Obrađuje se u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku. Putuje tisućama kilometara. Na kraju, u europskim gradovima, parket nazvan po hrvatskim otocima - od Suska, Zlarina, Biševa do Lokruma - prodaje se po cijeni od 80 do 100 eura po kvadratu.

Iz Hrvatske se godišnje izveze 65 posto drvnih proizvoda.  Dio ide i iz jedne vinkovačke tvornice furnira koja ima i svoju švedsku adresu. Vlasnik - Darko Pervan, kojemu mediji tepaju kralj, nedavno je bio tema švedskih medija jer je odustao od velikog ulaganja u jednoj švedskoj pokrajini.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Davoru nije žao što je izbacio Splićane
  NIJE MU ŽAO Davor ne žali što je izbacio Zvonu i Mateu iz showa: 'Zaslužili su to, bilo mi je dosta Mateina ponašanja'

  Iako su bili članovi klana 'Vukovi', Matea i Zvone sinoć su napustili 'Superpar'

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!