Novosti / Zanimljivosti

postala lak plijen

Tužno! Kako je vila u Dubrovniku u kojoj je snimana 'Igra prijestolja' postala obična ruševina

Tužno! Kako je vila u Dubrovniku u kojoj je snimana 'Igra prijestolja' postala obična ruševina
Grgo Jelavic/PIXSELL

'Ta imovina postala je lak plijen svima koji su se željeli okoristiti. I ranije je bilo pokušaja da se uđe u posjed Aurore, da se počne upravljati'

Luksuzna vila Aurora u Trstenom kod Dubrovnika bila je jedna od lokacija na kojima su snimane scene megauspješne serije "Igra prijestolja". No, ta vila danas je zapuštena ruina koja bi uskoro mogla potpuno propasti, unatoč tome što spada u UNESCO-ve spomenike nulte kategorije, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Također, vila Aurora je vlasništvo Bosne i Hercegovine do kojeg susjedna država ne može doći, kao i do još nekih vrijednih nekretnina u Dubrovniku i na Dubrovačkom primorju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ta je vila još od vremena dubrovačkih plemića mijenjala vlasnike, a 1955. godine konfiscirala ju je komunistička vlast. Prema svjedočenjima tadašnjih partijskih dužnosnika, šef hrvatskih komunista Vladimir Bakarić poklonio ju je Centralnom komitetu Saveza komunista BiH, a pravo korištenja vile 1976. godine prebačeno je na Izvršno vijeće Socijalističke Republike BiH, čiji je današnji faktički nasljednik Vijeće ministara BiH.

Danas je, piše Radio Slobodna Europa, vila Aurora napuštena ruina iz koje su odnesena iznimno vrijedna umjetnička djela i srednjevjekovne starine, a stradala je i u požaru. Situacija je, podsjeća RSE, slična kada su u pitanju još neke nekretnine u vlasništvu BiH na dubrovačkom području – vila Erika (Bosanka) u Dubrovniku, bivši hotel Vis II na Lapadu, te bolnica u Cavtatu.

Nakon što je hrvatska Vlada donijela odluku da se nekretnine koje potpadaju pod sukcesiju mogu davati na korištenje trećim licima, te bi rezidencijalne objekte mogao dobiti netko drugi te na imovini države BiH zaraditi novac, piše RSE dodajući kako je na temelju iste odluke Vlade RH nedavno objavljen javni poziv za davanje u zakup nekretnina u vlasništvu pravnih osoba iz BiH na području Makarske rivijere.

Taj je poziv raspisalo Ministarstvo državne imovine, a na upit RSE ondje su kazali da ne znaju u kakvom je stanju vila Aurora jer “ministarstvo ne upravlja tim objektom” kao ni drugim objektima u vlasništvu BiH na dubrovačkoj rivijeri. Na isti upit slično su RSE-u odgovorili i u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročelnica tog Odjela Nikolina Kraljević kazala je kako “ne može odgovoriti na postavljene upite jer ne raspolaže traženim informacijama i iste nisu u nadležnosti ovog tijela”. I odgovor iz gradske uprave Dubrovnika gotovo je isti. Službenica za odnose s javnošću Marijana Aksić Vitković rekla je za RSE da Grad Dubrovnik "nema saznanja vezano za vile Aurora i Erika".

Ni u Pravobraniteljstvu BiH ne znaju u kakvom je stanju vila Aurora, ali znaju da je trenutno nitko ne koristi za razliku od vile Erika (Bosanka) koju je, kažu, uzurpirala treća osoba bez ikakvog pravnog osnova. Bivši hotel Vis II na Lapadu, kažu u Pravobraniteljstvu BiH, Grad Dubrovnik dao je na korištenje trećim osobama.

Za vilu Aurora u Trstenom u Pravobraniteljstvu BiH kažu da je vođen postupak radi uknjižbe prava vlasništva u zemljišnim knjigama, ali da je zahtjev odbijen. Za vilu Erika zatražena je revizija drugostupanjske odluke suda, dok je za hotel Vis II u tijeku prvostupanjski parnični postupak.

Pravobraniteljstvo BiH dosad je zastupalo BiH i njene institucije u sedam parničnih postupaka pred nadležnim sudovima u Hrvatskoj, a s ciljem povrata imovine BiH, no hrvatski sudovi pred kojima su vođeni postupci u svim tim slučajevima imali su jasan stav – nema povrata imovine sve dok ne bude potpisan bilateralni sporazum BiH i Hrvatske, predviđen Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ, piše RSE.

Stručnjak za državnu imovinu i bivši član Komisije za državnu imovinu BiH Muharem Cero smatra da se po pitanju objekata BiH u Hrvatskoj “ušlo u sivu zonu šutnje”. On također napominje da je Hrvatska, prema Sporazumu o sukcesiji, bila obvezna priznati, čuvati, zaštititi i vratiti imovinu, ali da nijednu od tih obveza nije ispunila.

"Tako je ta imovina postala lak plijen svima koji su se željeli okoristiti. I ranije je bilo pokušaja da se uđe u posjed Aurore, da se počne upravljati. Dolazili su ljudi sa lažnim dokazima o vlasništvu, ne samo iz Hrvatske, nego i iz Bosne i Hercegovine", kazao je Cero, piše Radio Slobodna Europa.

Svojedobno se spominjalo da je za vilu Auroru s privatnom plažom, bazenom i okućnicom od 2.000 četvornih metara svojedobno bio zainteresiran slavni američki glumac hrvatskih korijena John Malkovich.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Davoru nije žao što je izbacio Splićane
  NIJE MU ŽAO Davor ne žali što je izbacio Zvonu i Mateu iz showa: 'Zaslužili su to, bilo mi je dosta Mateina ponašanja'

  Iako su bili članovi klana 'Vukovi', Matea i Zvone sinoć su napustili 'Superpar'

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!