Novosti / Zanimljivosti

analiza snimke

Američko osoblje ipak nije bilo meta soničnog oružja? 'Moguće da se radilo o zrikavcima'

Američko osoblje ipak nije bilo meta soničnog oružja? 'Moguće da se radilo o zrikavcima'
Jens Kalaene/DPA/PIXSELL

Misteriozan val bolesti potaknuo je nagađanja kako je osoblje meta soničnog oružja

U ljeto 2017. godine, Washington je protjerao dva kubanska diplomata nakon što su se djelatnici američkog veleposlanstva u Havani počeli žaliti na čudne fizičke simptome. Oni su, naime, čuli prodrone zvukove u svojim domovima i hotelima koji se nalaze u blizini veleposlanstva u kojem rade, piše the Guardian

Misteriozan val bolesti potaknuo je nagađanja kako je osoblje meta soničnog oružja. To je objašnjenje dobilo na težini nakon što je Associated Press objavio audio snimku kontinuiranog, visoko frekventnog zvuka koju je snimilo američko osoblje na Kubi.

Međutim, posljednja analiza snimke otkrila je ono što britanski i američki znanstvenici smatraju izvorom zvuka: to je glasanje indijskog kratkorepog zrikavca.

"Na snimci je definitivno zrikavac", izjavio je profesor senzorne biologije sa Sveučilišta Lincoln Fernando Montealegre-Zapata.

"Zvuk te karipske vrste je na oko 7 KHz i odvija se neobičajno visokom brzinom zbog čega ljudi imaju osjećaj stalnog oštrog ćurlika", istaknuo je profesor koji se prisjetio svojeg djetinjstva u Latinskoj Americi kada je sakupljao insekte sličnih vrsta i držao ih u svojoj sobi. Jedne večeri probudio ga je probijajući oštri zvuk, a krivac za to je bio mužjak koji je dozivao ženke. Iako je kukac bio 'izbačen' iz sobe i dalje se nastavilo njegovo glasanje, prenosi The Guardian.

"Nisam iznenađen da bi takav zvuk mogao uznemiriti ljude koji nisu naviknuti na glasanje insekata", izjavio je.

Identificiranje zvuka ne znači da se nije dogodio napad, ali baca sumnju na tvrdnju kako je upravo zvuk odgovoran za zdravstvene probleme diplomatskog osoblja. Uzrok i sama priroda bolesti i dalje je nepoznata.

Naime, u opisima osoblja zvuk koji im je smetao se razlikovao od osobe do osobe.

U novoj studi, Montealegre-Zapata i Alexander Stubbs pretražili su znanstvene baze podataka kako bi pronašli zrikavca čije glasanje odgovara onom koji je snimljen. Glasanje indijsko kratkorepnog zrikavca je bio nevjerojatno sličan, ali se nije poklapao. Zvuk snimljen u Havani je imao neujednačenu strukturu pulsa kakva nije primjećena kod te vrste insekata.

Znanstvenici su shvatili kako je problem u okolišu u kojem je snimljen zvuk. Naime znanstvenici imaju tendenciju snimati glasanje insekata u prirodnom okruženja dok su se diplomati žalili na zvuk u zatvorenom prostoru. Ukoliko je snimka koju je objavio Associated Press snimljena u zatvorenom prostoru, to bi moglo objasniti neujednačenu strukturu zbog odbijanja zvuka o zidove, pod i strop.

Upravo tu teoriju pokazala je snimanje glasanja indijskog kratkorepnog zrikavca u zatvorenom prostoru koja je pokazala podudarnost sa snimkom američkog diplomatskog osoblja.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana je objavila novi video
  NOVI VIDEO Hana Rodić otvorila dušu: 'U osnovnoj školi bila sam najveći luzer, a u srednjoj buntovnica'

  Hana je u novom videu otkrila brojne detalje o sebi i svojoj vezi s Goranom

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!