Novosti / Zanimljivosti

u srcu Dubrovnika

Vrijeme je za čaj i kolačiće: Organizirani Britanski dani u čast najbrojnijim turistima

Vrijeme je za čaj i kolačiće: Organizirani Britanski dani u čast najbrojnijim turistima
Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovačkom šarmu nikad nisu mogli odoljeti ni članovi kraljevske obitelji

Najbrojniji dubrovački gosti su Britanci! Samo od početka godine ostvarili su više od 820 tisuća noćenja.

Dubrovačkom šarmu nikad nisu mogli odoljeti ni glumci s Otoka, pa ni članovi kraljevske obitelji. U čast svima njima organizirani su "Britanski dani".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Britanska glazba, pred britanskim crvenim oubledeckerom, uz neizbježnu britansku čajanku za jedno, ne sasvim obično, dubrovačko poslijepodne.

Pogled na Dubrovnik sa zidina Fotogalerija

"Što je engleski čaj - indijski čaj ili crni čaj, staviš unutra, tople vode i čekaš tri minute, a kad staviš čaj u kikare uliješ mlijeko, a ne šećer", objašnjava Mark Thomas, počasni konzul Velike Britanije u Dubrovniku.

Znaju Britanci tko se među prvima njihova roda, a povijesnog ugleda, nasukao na dubrovačku obalu.

"Richard Lavljeg srca. Da mislim da je doživio brodolom kod otoka Lokruma", rekli su Jim i Carol, turisti iz Velike Britanije.

Dolazili su mu i kraljica Elisabetha i princ Charles, Winston Churchill, Richard Burton, Elizabeth Taylor, a i manje poznati Britanci.

"U samom Dubrovniku čine petinu turističkog prometa. Ove godine od početka do danas došlo ih je preko 170 tisuća", kaže Romana Vlašić, direktorica TZ Dubrovnik.

"Tako da se uistinu radi o jednom tržištu za kojeg možemo reći da je cjelogodišnje, zahvaljujući i direktnim linijama koje imamo", istaknuo je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Tradicionalno su najbrojniji dubrovački gosti, pa nije čudo da u Dubrovniku imaju britanske dane.

"Veze između Dubrovnika i Ujedinjenog Kraljevstva stare su mnoga stoljeća. Ruđer Bošković, naučio sam ovo jer sam posjetio gimnaziju gdje su o njemu izveli predstavu, prvi je Hrvat koji je primljen u Kraljevsko društvo u Ujedinjenom Kraljevstvu", podsjetio je britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish.

Vole Britanci učiti o hrvatskoj kulturi, ali domaćima vraćaju uslugu. Nedostajati zato Dubrovniku, u idućim danima, neće ni Hamleta, ni čaja, a svakako ni Britanaca.

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!