Novosti / Zanimljivosti

NE VOLE HLADNOĆU

Što se to događa? Zagreb pod opsadom smrdljivih martina. Evo kako ih se najlakše riješiti

Što se to događa? Zagreb pod opsadom smrdljivih martina. Evo kako ih se najlakše riješiti
Dusko Jaramaz/Patrik Macek/PIXSELL

Hrane se sokovima drveća, voćem, a jedu i druge insekte

Kuće, stanovi, garaže idealno su leglo za male napasnike koji bježe od hladnoće. S pojavom jeseni ove godine pojačan je broj smrdljivih martina koji opsjedaju mnoga zagrebačka naselja. Svojim privremenim gazdama itekako su dosadni, a usput i otporni na kemijska sredstva kojima ih se pokuša otjerati. 

Na 20. katu zagrebačkog nebodera živi Martin, Smrdljivi Martin. Ima tri cimera, a svakoga dana sve ih je više - žali se gazdarica stana kao i cijelo susjedstvo na zapadu Zagreba. S dolaskom jeseni romboidni kukci preselili su iz vinograda i voćnjaka u kuće i stanove. Nalaze se u okvirima prozora te uz rolete. Najezdu smrdljivih martina potvrđuju i iz Zavoda za javno zdravstvo. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ljudi se zadnjih nekoliko tjedana intenzivno žale na povećani broj smrdljivih martina. Trebaju naći mjesto gdje će prezimiti. Ne vole hladne temperature, koliko god nam se čini da nije hladno, ali oni to već osjećaju", pojasnila nam je Nataša Janev Holcer, Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Mnogima smeta i neugodan miris zbog kojeg je i dobio ime. Kada osjeća opasnost, kukac ispušta miris iz žlijezda te daje na znanje neprijatelju da nije ukusan. No, opasnosti za ljude nema

"Nema negativan utjecaj na ljudsko zdravlje, ali možemo ga nazvati nekim tko ometa prostor, pa je to vrsta napastnika ili molestanta", nadodaje Janev Holcer.

Najbolje rješenje?

Hrane se sokovima drveća, voćem, a jedu i druge insekte. Struka kaže da je najbolje rješenje - onemogućiti im ulazak u dom. Jedna od opcija je mreža za komarce koja u prosjeku košta 10 kuna. Ista cijena, drugi trik - žuti papir na balkonu za kukce koje ova boja privlači.

Uz to, odbija ih miris češnjaka i metvice. A važno je da neki od starih recepata upali jer bez cimera martina - mirna kuća. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
  SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

  „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!