Novosti / Zanimljivosti

jeste li se ikad pitali?

Genijalna karta: Zaboravite '91., gdje ste bili prije 750 milijuna godina?

Genijalna karta: Zaboravite '91., gdje ste bili prije 750 milijuna godina?
Ancient Earth Screenshot

U izborniku možete otputovati 750 milijuna godina u prošlost, gdje je zbog tektonike teže vidjeti određene lokacije, a za svako razdoblje vidjet ćete i kratki opis

Ako ste se ikad pitali gdje je vaš dom bio na Pangei, superkontinentu koji je postojao prije 250 milijuna godina, sada možemo i to jer to omogućuje nova interaktivna karta na kojoj možemo današnje lokacije pratiti kroz 750 milijuna godina povijesti našeg planeta.

Googleove Karte omogućile su nam da jednostavno vidimo gdje se nalazi praktično svaka adresa na kugli zemaljskoj. Ancient Earth (Drevna Zemlja) je 3D vizualizacija planeta koju je napravio Ian Webster, koji vodi i najveću bazu slika dinosaura, prenosi Gizmodo.

U osnovnom prikazu karta će vam pokazati kako je Zemlja izgledala prije 240 milijuna godina, u vrijeme trijasa. Ovo je prvo i najkraće razdoblje ere dinosaura u kojem su se oni počeli javljati. Svi su kontinenti bili spojeni u Pangeu, a upišete li u tražilicu neku adresu, karta će vam pokazati gdje se ona nalazi. Po prikazu svijeta baš i nije lako shvatiti gdje se što nalazi, pa je Webster ubacio i sloj koji pokazuje današnje granice. 

U izborniku možete otputovati 750 milijuna godina u prošlost, gdje je zbog tektonike teže vidjeti određene lokacije, a za svako razdoblje vidjet ćete i kratki opis. Kako bi karta bila jasnija s desne strane možete isključiti prikaz oblaka. S iste strane je i padajući izbornik u kojem možete kliknuti na pojavu prvih kopnenih biljaka i životinja, hominida ili primata te otputovati u to razdoblje.

Opisujući svoj projekt na Hacker News, Webster je rekao kako je fasciniran činjenicom da su geolozi prikupili dovoljno podataka da pronađe svoju kuću prije 750 milijuna godina, pa je mislio da će i drugi u tome uživati. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!