Novosti / Zanimljivosti

zastrašujuća budućnost

Trebamo li se početi brinuti? Umjetna inteligencija 'Norman' pokazuje znakove psihopatskog ponašanja

Trebamo li se početi brinuti? Umjetna inteligencija 'Norman' pokazuje znakove psihopatskog ponašanja
Thinkstockphotos

Znanstvenici su kreirali Normana, psihopatskog AI-ja nazvanog prema liku ubojice Normana Batesa iz filma 'Psycho'

Ne, nije riječ o novom horor filmu - riječ je o 'Normanu', prvoj umjetnoj inteligenciji (AI) koja pokazuje znakove psihopatskog ponašanja, objavili su američki znanstvenici, u studiji koja bi trebala pokazati potencijalne opasnosti od AI-ja.

Norman "predstavlja studiju slučaja opasnosti u kojemu umjetna inteligencija može poći ukrivo ako se pristrani podaci unesu u algoritme pomoću kojih stroj uči", objavio je prestižni Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Postoji ključna ideja u strojnom učenju: podaci koji se unose u algoritme strojnog učenja mogu značajno promjeniti ponašanje stroja", navode znanstvenici MIT-a uključeni u istraživanje.

"Kad govorimo o AI algoritmima koji su pristrani ili nepošteni, krivac uglavnom nije sam algoritam, već pristrani podaci koji su uneseni", dodaju znanstvenici Pinar Yanardag, Manuel Cebrian i Iyad Rahwan. Otuda i ideja kreiranja Normana, psihopatskog AI-ja nazvanog prema liku psihopatskog ubojice Normana Batesa iz filma "Psycho" Alfreda Hitchcocka iz 1960.

Norman je 'nahranjen' samo osnovnim podacima kojima se opisuju fotografije 'umirućih ljudi' pronađene na društvenoj mreži Reddit. Znanstvenici su nakon toga Normanu pokazali slike mrlja tinte, kao u poznatom Rorschachovom psihološkom testu, kako bi vidjeli što u njima Norman vidi i usporedili njegove odgovore s odgovorima drugih AI-ja u koje su uneseni tradicionalni podaci.

Rezultati su u najmanju ruku bili sablasni: u mrljama tinte u kojima 'tradicionalni' AI vidi "dvije osobe koje stoje jedna blizu druge", Norman vidi "osobu koja skače kroz prozor". A kad Norman prepozna "muškarca kojeg je iz vatrenog oružja ubila njegova žena", drugi AI-ji vide "osobu koja drži kišobran".

Na stranici "norman-ai.mit.edu" prikazano je desetak primjera mrlja tinte i odgovore koje su dala dva sustava - a u svakom slučaju Norman je imao neku jezivu ideju o tome što je u mrljama prepoznao.

Stranica dopušta korisnicima da također testiraju Normana mrljama tinte, te pošalju svoje odgovore kako bi pomogli da "Norman popravi samoga sebe".

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!