Novosti / Zanimljivosti

jedna od četiri najučinkovite mjere

Jedna studija tvrdi da je manji broj djece odlična mjera za smanjenje stakleničkih plinova

Jedna studija tvrdi da je manji broj djece odlična mjera za smanjenje stakleničkih plinova
Thinkstock

Jedno dijete manje smanjuje emisije CO2 za 58,6 tona godišnje, izračunali su autori.

Znanstvenici u Švedskoj identificirali su četiri najučinkovitije individualne mjere za smanjenje ugljičnog otiska i djelotvorniju borbu protiv globalnog zatopljenja, a među njima su vegeterijanstvo i manji broj djece po obitelji, stoji u studiji objavljenoj u utorak u časopisu Environmental Research Letters.

"Zaključili smo da postoji četiri djelovanja koja mogu znatno smanjiti individualni ugljični otisak: vegetarijanska prehrana, izbjegavanje putovanja avionom, neposjedovanje automobila i manji broj djece po obitelji", rezimira Seth Wynes sa Sveučilišta Lund u Švedskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neposjedovanjem automobila smanjuje se emisija jednaka 2,4 tone ugljičnog dioksida (CO2) godišnje, a prehrana bez mesa omogućava da se ne ispusti 0,8 tona CO2 godišnje, izračunali su istraživači.

Ne letjeti avionom znači smanjenje od 1,6 tona CO2 po putovanju, ističe se u izvješću.

No, manje djece je daleko najučinkovitija mjera u borbi protiv zatopljenja, po tom istraživanju.

Jedno dijete manje smanjuje emisije CO2 za 58,6 tona godišnje, izračunali su autori.

"Američka obitelj koja odabere imati manje djece pridonosi u istoj razini smanjenju emisije CO2 kao i 684 adolescenata koji odluče sustavno reciklirati svoj otpad do kraja života", tvrde oni.

Istraživači su identificirali te četiri mjere analizom 39 studija objavljenih u znanstvenim časopisima i vladinim izvješćima koja računaju kako izbor načina života pojedinca može smanjiti ugljični otisak.

Pojam ugljični otisak ili po engleskom nazivu carbon footprint je mjera za ukupnu količinu stakleničkih plinova čiju emisiju neka osoba, kompanija, događaj ili proizvod uzrokuju, izravno ili neizravno. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!