Novosti / Zanimljivosti

Ona auto osluškuje i razumije

Upoznajte Irenu, jedinu registriranu automehaničarku u Hrvatskoj!

Škripanje, šumovi, bilo kakvi neobični zvukovi koje vaš limeni ljubimac ispušta, za nju su pjesma. Ona auto osluškuje i razumije

Irena je jedina registrirana automehaničarka u Hrvatskoj. Kad otvori haubu automobila, žena kuži ama baš sve što se događa ispod poklopca. 

"Kontoliram ulje u kočnicama. Ako ima previše vlage, vrelište nije dobro, treba se promijenit. U ovom autu je dosta loše. Evo sad ću vam pokazat, rukavice su mi masne..."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako majstorica Irena rješava kvarove na automobilima kao od šale. Ovim poslom bavi se već 26 godina. U radionici koju je naslijedila od djeda i oca igrala se kao mala, a igra se pretvorila u životni poziv, a mrlje na odjeći, crne ruke i nokti nisu joj smetali.

"U moje doba mene čak nisu htjeli ni upisat u srednju školu jer bi bila jedina cura na cijeloj školi, tako da sam eto naknadno rješavala sve", kazala nam je Irena Petir, automehaničarka.

Za sada je jedina registrirana automehaničarka u Hrvatskoj. Smatra kako to nije zbog težine posla, već predrasuda da je ženama mjesto u kuhinji i uz djecu. Ipak je najviše onih koji iz radionice iziđu zadovoljni i ponovno se vrate.

Ireni pomaže i suprug, također automhaničar. Upoznali su se prije 10 godina, a gdje drugdje nego na auto susretu.

"Od 8 do 16 smo samo kolege, samo radimo. Zna bit i svađa, zna bit onako malo žešće, ali u 4 se zatvaraju vrata od radione i mi idemo doma ko muž i žena", dodaje Irena.

Ondje je Irena ipak domaćica, majka i tipična žena. Supružnici Petir ne moraju se brinuti za nasljednika. Njihova 6-godišnja kći već voli automobile. Možda su i njezini geni automehaničarski.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Reci što misliš!