Novosti / Svijet

Dolazi recesija

Stručnjaci: Stiže 'oluja'! Turizam i trgovina rastu, ali industrijska proizvodnja strahovito pada

Stručnjaci: Stiže 'oluja'! Turizam i trgovina rastu, ali industrijska proizvodnja strahovito pada
RTL

Radi se o najnižoj vrijednosti indeksa zabilježenoj još od kolovoza 2014. godine

Vijest koja je stigla s Ekonomskog instituta u Zagrebu, koji upozorava da gospodarstvo usporava, upozorava na mogući dolazak nove recesije. Kako se navodi u dokumentu, CEIZ indeks ima najnižu vrijednost u zadnjih pet godina, u prosincu 2018. pao je za -0,9 bodova, a hrvatski BDP je u zadnja tri mjeseca 2018. godine bio manji za 0,2 posto, objavio je Ekonomski institut u Zagrebu. 

Zabilježena je najniža vrijednost indeksa još od kolovoza 2014. godine. "Turizam je na godišnjoj razini u prosincu rastao po stopi većoj od 10 posto, a pratila ga je i trgovina na malo s nešto manjom stopom rasta. Međutim, industrijska proizvodnja koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak -6,7 posto. Najvećim dijelom upravo zbog negativnih trendova industrijske proizvodnje, indeks je u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, što upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje", piše Ekonomski institut.

Dolazak recesije

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upozoravaju da vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjoj razini. CEIZ indeks na mjesečnoj razini prati poslovni ciklus i stanje u gospodarstvu. Prema CEIZ indeksu pozitivne vrijednosti predstavljaju gospodarski rast, a negativne smanjenje ekonomske aktivnosti, odnosno recesiju.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,3 posto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje, BDP u zadnja tri mjeseca 2018. godine bio manji za 0,2 posto. Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,5, 2,9 i 2,8 posto, očekujemo da je u cijeloj 2018. BDP mogao porasti za 2,3 posto", dodaje Ekonomski institut u Zagrebu u svojoj studiji.

Kriza u Europi

Podsjećamo, talijansko gospodarstvo službeno je ušlo u recesiju krajem siječnja nakon što su službeni podaci pokazali da je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem tromjesečju 2018. godine pao drugo tromjesečje zaredom.

Isto se očekuje i u najsnažnijoj europskoj ekonomiji Njemačkoj. Nedavno je i Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio na moguću "ekonomsku oluju" s obzirom na razvoj ekonomske situacije na globalnom planu.

Prošlog je mjeseca MMF smanjio prognozu rasta svjetske ekonomije za ovu godinu s 3,7 na 3,5 posto. "Problem je u tome što vidimo kako se ekonomija razvija mnogo sporije nego što smo očekivali", izjavila je direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Kazala je kako su se nad svjetsku ekonomiju nadvila "četiri oblaka" koja bi mogla donijeti "oluju", na koju uvelike utječu trgovinski spor SAD-a i Kine uključujući, financijski problemi, neizvjesnost oko Brexita te usporavanje kineskog gospodarstva.

"Kad je previše oblaka, dovoljan je jedan udar munje da se pokrene oluja", kazala je direktorica MMF-a.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Zvijezde, epizoda 7
  ZVIJEZDE - LJETNI HIT Pet najboljih glasova zasluženo je ušlo u finale showa, evo tko su oni!

  Došlo je vrijeme za pretposljednju epizodu glazbenog showa 'Zvijezde-ljetni hit'! Prošli se tjedan žiri oprostio od kandidata koji nisu zadovoljili njihove stroge kriterije za prolazak u polufinale, a samo sedmero najboljih večeras je nastupilo pred Tončijem Huljićem, Petrom Grašom, Ninom Badrić, Andreom Andrassy i Brankom Đurićem Đurom.

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!