Novosti / Svijet

Čudo u Australiji

Doktori razdvojili sijamske blizanke: Sestre spojene torzom i jetrom konačno spavaju odvojeno!

Doktori razdvojili sijamske blizanke: Sestre spojene torzom i jetrom konačno spavaju odvojeno!

Blizanke stare 15 mjeseci oporavljaju se od duge operacije

Kirurzi u Australiji uspješno su razdvojili sijamske blizanke iz Bhutana i rekli su kako imaju velikih izgleda za potpuni oporavak. 

Blizanke stare 15 mjeseci, Nima i Dawa Pelden, bile su spojene torzom i dijelile su jetru. Glavni kirurg dr. Joe Crameri rekao je novinarima kako su djevojčice dobro podnijele operaciju koja je trajala šest sati. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Doktor Crameri je rekao kako je bilo iznimno zadovoljstvo o uspješnoj operaciji obavijestiti njihovu majku, Bhumchu Zangmo.

"Ne postoji ništa bolje, u bilo kojoj operaciji, kada možete roditeljima reći da ste uspješno izveli operaciju nad njihovom djecom", rekao je Crameri

Nima i Dawa su u ovih 15 mjeseci rasle jedna nasuprot drugoj i nisu mogle zajedno sjesti. Mogle su stajati, ali samo u isto vrijeme. Blizanke su stigle u Melbourne sa svojom majkom prošli mjesec, ali su doktori odgađali operaciju kako bi poboljšali prehrambene potrebe djevojčica. 

VEZANE VIJESTI:

U operaciji je sudjelovalo oko 18 specijalista koji su bili podijeljeni u dva tima, svaki za jednu djevojčicu. Doktori su uspješno razdijelili jetru koja im je bila spojena. Djevojčice nisu dijelile crijeva, što nije bilo poznato doktorima prije operacije. 

"Od početka smo bili uvjereni da možemo ovo postići, ali nismo znali što ćemo pronaći", rekao je dr. Crameri. Isto tako je istaknuo kako u njihovom trbuhu nije bilo ničeg za što nisu bili spremni. 

"Naravno da će biti izazova u narednih 24 do 48 sati, kao i kod bilo koje operacije, ali smo uvjereni da ćemo imati dobar rezultat", rekao je Crameri

Sijamski blizanci su vrlo rijetki, jedan od 200 000 poroda, a oko 40-60 posto takvih slučajeva rezultira mrtvorođenjem. Samo nekoliko razdvajanja se obavi u svijetu godišnje. 

Djevojčice trenutno samostalno dišu, a majka ih je posjetila i poljubila te ih je prvi puta u životu vidjela kako spavaju odvojeno, prenose strani mediji.  

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!