Novosti / Svijet

Sjeverna Koreja

Potpuna denuklearizacija: Kim Jong Un planira onesposobiti svo nuklearno oružje

Potpuna denuklearizacija: Kim Jong Un planira onesposobiti svo nuklearno oružje
AP

Zatvorit će glavno nuklearno postrojenje Yongbyon ako Washington provede recipročne akcije

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un planira onesposobiti svo nuklearno oružje i postrojenja kako bi ostvario "potpunu" denuklearizaciju, rekao je u petak predsjednik Južne Koreje Moon Jae-In koji je prošlog mjeseca održao svoj treći summit s Kimom.

Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump obećali su da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka na summitu u Singapuru u lipnju, ali bez jasnog dogovora kako će to učiniti. Pregovori su se otada neznatno pomaknuli, a Sjeverna Koreja je odbijala objaviti jasan rok za uklanjanje nuklearnog oružja i postrojenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Moon je naglasio Kimovu odlučnost u odbacivanju nuklearnih i raketnih programa, koje je Sjeverna Koreja provodila prkoseći Vijeću sigurnosti UN-a, ali i njegovo fokusiranje na gospodarstvo.

"Do potpune denuklearizacije Kim planira zaustaviti naknadna nuklearna i raketna testiranja i tada zatvoriti postrojenja koja proizvode nuklearne bombe i razvijaju rakete te onesposobiti svo postojeće nuklearno oružje", rekao je Moon, prema transkriptu intervja danom BBC-u.

Po završetku trećeg summita u Pjongjangu, Moon je rekao da je Kim spreman pozvati međunarodne stručnjake da promatraju demontiranje ključnih projektila, kao i zatvoriti glavno nuklearno postrojenje Yongbyon ako Washington provede recipročne akcije. 

To bi moglo uključiti i formalni završetak Korejskog rata (1950.-1953.), otvaranje američkog ureda u Sjevernoj Koreji, humanitarnu pomoć i razmjenu financijskih stručnjaka, dodao je Moon.

Izolirana Sjeverna Koreja i bogata, demokratska Južna Koreja tehnički su još uvijek u ratu jer je sukob završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom. 

Kada Sjeverna Koreja bude napredovala u procesu denuklearizacije, postupno ublažavanje ekonomskih sankcija Pjongjangu će se "ozbiljno razmotriti", tvrdi Moon.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
  SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

  „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!