Novosti / Svijet

Velike ovlasti

Europska policija na granicama? 'To će koštati 2,2 mlrd kuna, a moći će ulaziti i u treće zemlje'

Ovlasti policije na glanici bit će zaista velike

Ojačati graničnu europsku policiju Frontex kako bi se zaustavile ilegalne migracije i definirati stav prema proširenju Unije na Zapadni Balkan. Dva su to najvažnija naglaska za Hrvatsku i okruženje iz govora o stanju Unije koji je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker jutros održao u Europskom parlamentu. 

Analitičari se slažu da je to bio njegov najmanje upečatljiv govor do sada, no neki su konkretni prijedlozi ipak izazvali veliku pozornost. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ono gdje Europska komisija očekuje znatno čvršću obranu su vanjske granice.
Frontex bi, prema Junckerovu prijedlogu, narastao s tisuću i pol koliko ih ima sada, na 10 tisuća ljudi do 2020. Među njima bi, prema procjenama, bilo i 368 hrvatskih policajaca koji bi sudjelovali u zaštiti vanjskih granica Unije.

Njihove ovlasti će biti velike. No, ono što je sigurno, posao će obavljati na vanjskoj granici Europske unije. Reporter Boris Mišević posjetio je jednu takvu - onu sa Bosnom i Hercegovinom. 

"Sam plan boljezaštićenosti granica je zaista grandiozan. 2,2 milijardi kuna europskog novca bit će uloženo u zaštitu vanjskih granica, odnosno za financiranje europske granične policije. Ovlasti policije na glanici bit će zaista velike. Oni će provjeravati dokumente, a moći će i deportirati ljude, one koji nisu dobili azil te se moraju vratiti u zemlje iz koje su došli. Policija EU-a moći će ulaziti u treće zemlje, na primjer u Bosnu i Hercegovinu što otvara jedno sasvim novo i zanimljivo političko pitanje, osobito među europskepticima. Na granicama tako više neće biti nacionalna policija već ona europska. Cilj je spriječiti ilegalne ulaske u zemlju', pojasnio je Boris Mišević.

 

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!