Novosti / Svijet

sve jači

Najveći uragan u posljednjih 30 godina: Florence uskoro stiže do obale, u tijeku masovne evakuacije

Stručnjaci upozoravaju na mogućnost pojave devastirajućih plimnih valova, a obilne kiše i poplave nanijet će ogromne štete

Uragan Florence kojeg smo jučer najavili, u međuvremenu je ojačao u kategoriju 4 i time postao najveći uragan u posljednja tri desetljeća. Na jugoistočnoj obali SAD-a već je evakuirano milijun i pol ljudi. Vjetrovi koji sada u njemu pušu dostižu brzinu od 200 km na sat, a postat će još jači kada Florence u četvrtak stigne do obale.

Uragan Florens sve je bliže! Police u trgovinama već su prazne, a stanovnici daskama pokušavaju zaštititi kuće. "Taj će zrak probiti u kuću, stvorit će vrtlog i potpuno uništiti unutrašnjost doma", poručio je Amerikanac Nick Liles.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kuća nije vrijedna ostajanja i riskiranja života", smatra pak Mike Lester. Zato su naređene masovne evakuacije uz istočnu obalu SAD-a. Guverner južne Karoline jučer je najavio: 

"Od sutra u podne, naređujem obaveznu, ne dobrovoljnu, već obaveznu evakuaciju svih koji su u opasnim zonama", kazao je Henry McMaster.

Stručnjaci predviđaju da će uragan zemlju pogoditi u četvrtak ili petak - i to Sjevernu i Južnu Karolinu i Virginiju. Upozoravaju i na mogućnost pojave devastirajućih plimnih valova, a obilne kiše i poplave nanijet će ogromne štete.

"Doživjet ćemo nestanak struje, imat ćemo infrastrukturne štete, kuće će biti oštećene, a ceste pune otpadaka. Ovo će biti oluja koja će oštetiti našu zemlju", kazao je Jeffrey Byard, Savezna agencija za upravljanje u hitnim slučajevima. Oporavak neće biti brz. 

"Ovo neće biti oluja od koje ćemo se moći oporaviti u nekoliko dana. Trebat će na puno više vremena za oporavak. Međutim, usredotočeni smo na one kritične misije koje moramo izvršiti odmah nakon oluje. Otvaranje cesta, obavljanje zadataka za spašavanje u potpori naših državnih i lokalnih partnera", poručio je Jeffrey Byard, Savezna agencija za upravljanje u hitnim slučajevima.

Potpora će biti potrebna sa svih strana jer stručnjaci kažu da će uragan Florence još ojačati u snazi, brzini i veličini prije no što pogodi zemlju.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!