Novosti / Svijet

Emotivno okupljanje

VIDEO Dirljiv susret razdvojenih korejskih obitelji: Najstariji sudionik ima 101 godinu

Više od 60 godina, još od Korejskog rata početkom 50-ih neke od obitelji bile su razdvojene

Nakon više od šest desetljeća 330 ljudi iz Sjeverne Koreje susrelo se sa svojim obiteljima iz Južne Koreje. Emotivno okupljanje trajalo je svega 11 sati, a najstariji sudionik imao je 101 godinu.

Suze, nevjerica i smijeh. Bujica emocija u sjevernokorejskom turističkom odredištu nedaleko granice dviju Koreja. Više od 60 godina, još od Korejskog rata početkom 50-ih neke od obitelji bile su razdvojene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ne znam je li sanjam. Mislila sam da mi je sestra umrla, no cijela obitelj je živa i zdrava", dirljivo je ispričala Bae Sun-Hee iz Južne Koreje.

Bilo je i problema s prepoznavanjem rodbine koju nisu vidjeli desetljećima. "Bila sam sigurna da neću prepoznati brata. Imao je tri, a sada ima 71. Samo sam ga htjela pitati kako je živio sve ove godine", kazala je Lee Geumsum iz Južne Koreje.

Povod okupljanja obitelji iz Južne i Sjeverne Koreje je zatopljenje odnosa Pjongjanga i Seula nakon pristanka Sjeverne Koreje da odustane od razvoja nuklearnog naoružanja. 

"Svi Korejci žele da ovaj ponovni susret bude uspješan kako bi mogli zatražiti pomirenje. Nadaju se da će ovo okupljanje biti prava prilika za razvoj odnosa dviju Koreja", izjavio je Park Yong Il iz Odbora za mirno ujedinjenje Koreja.

Gotovo 60 tisuća Sjevernokorejaca prijavilo se za ovaj emotivni susret. Najstariji je bio Sjevernokorejac od 101 godine.

"Mislim na svoju majku svih ovih godina i kako je ona tužna kada se sjeti svoje kćeri. Srce mi slomi svaka pomisao na to", kazao je Kim Hyeja iz Južne Koreje.

A najteže je bilo reći zbogom - i ponovno svatko odlazi svojim putem.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!