Novosti / Svijet

ima ozlijeđenih

FOTO Podivljalo vrijeme: Oluja poharala Njemačku, visok rizik od požara u Portugalu

FOTO Podivljalo vrijeme: Oluja poharala Njemačku, visok rizik od požara u Portugalu
Pixsell/AP

"Moramo biti i dalje na oprezu kako bismo mogli reagirati na ponovno aktiviranje požara koje će se sigurno dogoditi"

Nakon višetjednih ekstremnih vrućina i suše Njemačku je u četvrtak poslijepodne poharalo nevrijeme u kojem je ozlijeđeno nekoliko osoba, a promet je u mnogim dijelovima Njemačke bio paraliziran satima.

Nevrijeme koje je nakon tjedana suše i vrućina prošlo preko Njemačke u smjeru zapad-istok najviše je ugrozilo željeznički promet. Djelomično su za promet bile zatvorene važne željezničke trase između Hamburga i Berlina, te Hamburga i Koelna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog olujne fronte na pola sata je u četvrtak predvečer bila zatvorena i najveća njemačka zračna luka u Frankfurtu. U toku večeri je otkazano preko 150 letova.

Njemačku je pogodilo olujno nevrijeme Fotogalerija

Troje ljudi je ozlijeđeno kada je u Bad Vilbelu pored Frankfurta u jednom kafiću olujni nalet vjetra istrgnuo rolete koje su pale na goste na terasi.

Na jednoj od najprometnijih cestovnih prometnica, A3 koja od sjeverozapada vodi ka jugoistoku zemlje, promet je usred ljetnih praznika bio zatvoren satima zbog grana koje su ležale po kolniku.

Iako je došlo do blagog zahlađenja, meteorolozi ne predviđaju kraj vrućina u Njemačkoj.

"Vruće dane s preko 30 stupnjeva Celzija možemo očekivati do listopada", priopćila je Njemačka meteorološka služba (DWD) u petak.

Požar na jugu Portugala pod kontrolom

Portugalski vatrogasci stavili su u petak pod kontrolu golem šumski požar koji je tjedan dana harao područjem oko Monchiquea na jugu zemlje, ali su i dalje na najvišem stupnju pripravnosti, objavila je mjesna civilna zaštita.

"Možemo reći da je taj požar stavljen pod kontrolu", rekla je glasnogovornica civilne zaštite Patricia Gaspar, dodajući da su vatrogasci i dalje u stanju pripravnosti.

"Moramo biti i dalje na oprezu kako bismo mogli reagirati na ponovno aktiviranje požara koje će se sigurno dogoditi", kazala je.

"Rizik od požara je i dalje visok" zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta, "povećanja temperature i pada vlažnosti zraka" koji se očekuju.

Golemi šumski požar na jugu Portugala Fotogalerija

U petak ujutro na opožarenom području bilo je više od 1300 vatrogasaca i četiri kanadera.

Evakuirani stanovnici počeli su se polako vraćati u svoje domove.

"Raseljeno je 49 ljudi", kazala je Gaspar.

Požar je izbio prošli petak u okolici Monchiquea, 164 kilometra južno od Lisabona. Ozlijeđena je 41 osoba, od kojih jedna teško. Među njima je 22 vatrogasaca.

Požar se dogodio na području na kojem rastu borovi i eukaliptusi koji su lako zapaljivi, a progutao je površinu od 27.000 hektara.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
  SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

  „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!