Novosti / Svijet

tužna vijest

Dok je australski doktor spašavao djecu iz špilje njegov otac gubio je bitku sa životom

Dok je australski doktor spašavao djecu iz špilje njegov otac gubio je bitku sa životom
Richard Harris/Facebook/AP

Richard Harris brinuo je o zdravlju 12 zarobljenih dječaka i njihovom treneru

Otac jednog od spasioca djece s Tajlanda, australskog liječnika, preminuo je neposredno nakon završetka spasilačke opearcije u kojoj je njegov sin imao jednu od najbitnijih uloga u izvlačenju 12 dječaka i njihova trenera iz poplavljene špilje.

Anesteziolog Richard Harris, koji je brinuo o zdravlju 12 zarobljenih dječaka i njihovom treneru, bio je jedan od špiljskih ronilaca koji su akciju spašavanja uspješno dovršili u utorak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Rano jutros Harrisov otac je preminuo u Adelaidu ... netom nakon što su svi izašli iz špilje'', rekao je Andrew Pearce, inače Richardov kolega iz spasilačke službe MedSTAR u tom australskom gradu.

''Bio je to potpuni neočekivani šok'', dodao je Pearce novinarima, no nije kazao što je uzrok smrti ni koliko je Richardov otac Jim bio star.

>> 'Reanimirao ga je kolega, ali nije uspio': Spasilac poginuo tijekom spašavanja dječaka iz špilje

''Richard je akciju spašavanja stavio na prvo mjesto ... i sada mora doći i nositi se s onime što se dogodilo noćas'', dodao je Pearce, te nastavio: ''Daš sve od sebe, i onda saznaš tužnu vijest o svome ocu, koji ti je najbolji prijatelj. To je jako, jako teško.''

Harris je odbio komentirati slučaj za australske medije na Tajlandu.

Dječja nogometna ekipa ''Veprovi'', stara između 11 i 16 godina, i njihov 25-godišnji trener bili su zarobljeni od 23. lipnja u špilji koju su htjeli istražiti u provinciji Chiang Rai, kada je obilna kiša potopila špiljske prolaze.

>> Spasioci s Tajlanda: 'Bila je ovo nemoguća misija, ali uspješna jer smo imali moć ljubavi'

Pronašli su ih prošli ponedjeljak britanski ronioci, gladne i zbunjene, kako sjede na blatnjavoj obali u mraku, nekoliko kilometara unutar špiljskog kompleksa.

Harris je bio jedan od najbitnijih subjekata koji je morao utvrditi jesu li dječaci fizički spremni za izrazito opasno putovanje prema površini.

''Jedinstveni spoj njegova iskustva u medicini i špiljskom ronjenju, bio je ključan za uspjeh ove akcije'', rekao je narednik Alex Rubin iz australskog ministarstva obrane u Chiang Raiju.

Australski premijer Malcolm Turnbull objavio je i video gdje razgovara sa Harrisom, te mu upućuje sućut i čestitke povodom uspješne akcije spašavanja. Harris mu se zahvalio, te dodao: ''Ovdje su najveći heroji djeca, i četvorica tajlandskih Navy SEAL-ova koji su ih čuvali. Oni su najčvršći ljudi i klinci koje sam imao prilike upoznati.''

>> Hollywood ne gubi vrijeme, sprema se film o spašavanju tajlandskih dječaka

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!