Novosti / Svijet

sreća izvan domovine

Završila dva fakulteta pa morala u Njemačku: 'Svi natječaji u Hrvatskoj su namješteni'

Završila dva fakulteta pa morala u Njemačku: 'Svi natječaji u Hrvatskoj su namješteni'
Ilustracija/Thinkstock

Kaže kako bi se voljela vratiti u Hrvatsku za dvije godine, kada otplati kredit za stan u Zagrebu, ali tek ako je ovdje dočeka zadovoljavajuće radno mjesto

Iva Skorin (30) iz Primoštena jedna je od nekoliko stotina tisuća hrvatskih građana koji su svoju sreću odlučili potražiti izvan granica domovine. Prije četiri godine preselila je u njemački grad Dortmund gdje radi kao medicinska sestra. U Hrvatsku, kaže, bi se vratila tek ako bi dobila zadovoljavajuće radno mjesto.

"Moja plaća je između 3.000 i 4.000 eura, ovisno o nedjeljama i praznicima koje odradim. Za isti posao u Hrvatskoj bih zaradila između 6.000 i 7.000 kuna", objašnjava Iva Skorin u razgovoru za 24sata.

Radi u privatnom hospiciju te na dječjoj intenzivnoj njezi. Završila je dva fakulteta pa je, osim medicinska sestra, po struci i radiološki tehnolog.

Iz Hrvatske je otišla razočarana jer nije mogla dobiti posao iako se stalno javljala na oglase. Otkriva i da većina njezinih kolega radiologa ne radi u struci jer se ne mogu zaposliti. "Natječaji koji se otvaraju su za dvije osobe najviše, a ionako ih dobiju oni koji imaju vezu", poručuje ova 30-godišnjakinja. Kaže kako bi se voljela vratiti u Hrvatsku za dvije godine, kada otplati kredit za stan u Zagrebu, ali tek ako je ovdje dočeka zadovoljavajuće radno mjesto.

"Radim 18 noćnih smjena u mjesecu, a smjena mi traje po 12 sati. Netko tko računa da će ovdje odraditi stotinjak sati tjedno i živjeti od toga u velikoj je zabludi jer su troškovi života visoki", kaže Iva Skorin.

Zbog velike satnice ima priličan broj slobodnih dana koje troši na putovanja, a najmanje tri do pet puta godišnje dolazi u Hrvatsku, piše 24sata.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!