Novosti / Svijet

Tko je dobio - tko izgubio

Makedonija dobiva novo ime: 'Ovime se otvara prilika za ulazak u NATO i EU'

'Iz patriotske perspektive, svakako je Makedonija izgubila. Iz pragmatične perspektive, Makedonije je dobila', analizirao je za RTL Blagoja Mirčevski

Makedonski premijer Zoran Zaev sinoć je objavio da će novo ime njegove države biti Republika Sjeverna Makedonija. Dogovor o priznanju Makedonije pod imenom Sjeverna Makedonija potvrdio je i dužnosnik grčke vlade.

Novo ime kompromisno je rješenje koje su Atena i Skoplje postigli nakon 27 godina dugog spora o nazivu Makedonija koji je tu zemlju sprečavao da postane član zapadnih institucija. Idilu je pokvario makedonski predsjednik Đorđe Ivanov koji je u obraćanju javnosti odbio sporazum.

"To je samo ime. Mislim da Makedonci ovime ne gube. Ne vidim problem", smatra Branko Popovbranko iz Skoplja.

"Vi Slaveni iz Skoplja nikad niste bili pravi Makedonci. Vaše ime je Skoplje i nemojte sa zavišću gledati prema Solunu", ističe Konstandinos Goudras iz Atene.

Ove subote dvojica premijera mogli bi se naći na granici Grčke i Makedonije te potpisati famozni sporazum od 16 točaka koji nakon 278 godina rješava spor između dvije zemlje.

Spor Makedonije i Grčke za RTL Danas analizirao je Blagoja Mirčevski, politolog i član Vijeća makedonske nacionalne manjine.

Gospodine Mirčevski, tko je zapravo učinio ustupak - tko je dobio, a tko izgubio?

Iz patriotske perspektive, svakako je Makedonija izgubila. Iz pragmatične perspektive, Makedonije je dobila. Naime, otvara se prilika za ulazak u NATO i Europsku uniju. Grčka će dopustiti otvaranje pregovora s EU nakon ratifikacije sporazuma u parlamentu, a da bi Makedonija postala članica obje asocijacije mora izvršiti reviziju ustava, promijeniti ustavno ime, određene dijelove preambule i određene članke ustava.

Promjena ustava otvara i pitanje drugih, složenijih problema...

Naravno, ta pitanja će se otvarati kada se otvore pregovori. Kao što je Hrvatska imala problema s određenim točkama, tako će i Makedonija imati. Primjerice, vrlo je upitno kako će se moći definirati geografsko podrijetlo određenih makedonskih specijaliteta, konkretno ajvara. Hoće li to biti sjevernomakedonski specijalitet ili nečiji drugi.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!