Novosti / Svijet

'Novi zapadni plan'

Američki ultimatum Srbiji: 'Ako Vučić neće priznati Kosovo, ima tko hoće'

Američki ultimatum Srbiji: 'Ako Vučić neće priznati Kosovo, ima tko hoće'
Srđan Ilić/PIXSELL

U 'novom Zapadnom planu' za Srbiju navodno piše da će Beograd morati priznati Kosovo, u slučaju čega im članstvo u NATO-u ostaje kao otvorena opcija

Srbijanski mediji tvrde su da su zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Američkim Državama dostavile predsjedniku Aleksandru Vučiću plan rješenja kosovskog problema.

U planu navodno piše da dijalog Beograda i Prištine mora dovesti do srbijanskog priznanja Kosova kao nezavisne države. Navodi se i da još nije došlo vrijeme za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije, kao i da SAD mora odigrati ulogu u tomu da Kosovo dobije vojsku, objavio je Blic.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dokument naslovljen "Vrijeme je za akciju na Zapadnom Balkanu" objavljen je nedavno, a izradio ga je institut koji ima velik utjecaj na američku politiku.

Prema spomenutom planu, Srbija neće dobiti niti jednu općinu na Kosovu, no nudi im se mogućnost da Zajednica srpskih općina dobije poseban pravni status. Članstvo u NATO-u u slučaju priznanja Kosova ostaje otvorena opcija. 

Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu Wess Mitchell poručio je da Srbija ponuđeni prijedlog mora prihvatiti. 

"Vučić je svjestan da je to nepristojna ponuda Zapada s kojom on ne može izići pred građane. Mitchell je bio veoma direktan i rekao je: 'Ako ne prihvati Vučić, ima tko hoće'. Dodao je da bi neprihvaćanje bilo kraj za Vučića i za Srbiju", izjavio je neimenovani izbor za Blic.

Srbijanski predsjednik Vučić nedavno je izjavio da neće predati Kosovo nizašto te kako će odluka o tom važnom pitanju vjerojatno biti njegov politički kraj. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!