Novosti / Svijet

Gost RTL Direkta

Stručnjak za Siriju upozorava: 'Situacija je katastrofalna, Trump se ponaša kao da je vlasnik korporacije, a ne predsjednik'

O tome je li Sirija danas ono što je za svijet nekad bio Balkan, za RTL Direkt govorio je novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab

Hladni rat Amerike i Rusije, više nije hladan, ocijena je to glavnog tajnika UN-a AntOnia Guterresa nakon napada na Siriju i teško da se netko s tim ne bi mogao složiti. Stotinu krstarećih projektila koje su ispalili Amerikanci, Britanci i Francuzi u subotu ujutro je izgledalo kao sasvim solidan uvod u treći svjetski rat. Ali već tijekom dana se ispostavilo da je to rat koji je trajao samo desetak minuta, rat u kojem nitko nije poginuo, rat u kojem se brižno pazilo da s ruskih baza u Siriji ne padne ni žbuka a kamoli da im u dvorište padne kakva granata.

Bio je to valjda najpoželjniji rat ikada, kamo sreće da je svaki rat takav. Ipak golema koncentracija Savezničkih i Ruskih snaga u Siriji i oko Sirije kojima zapovjedaju osobne taštine i liderske ambicije Donalda Trumpa i Vladimira Putina, nikome na planeti ne daju razloga za miran san. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Strateški vrlo važna zemlja na zapadu Azije, danas izgleda ovako: sirijske vlasti uz rusku potporu i dalje kontroliraju najveći dio zemlje. Pobunjenici, koji žele svrgavanje predsjednika Assada, drže pet rascjepkanih teritorija, uključujući onaj s gradom Idlibom. Dio sjevera kod grada Afrina kontroliraju zajedno s turskim snagama, a Turci su bijesni zbog teritorija na istoku zemlje koje drže Kurdi. Oni su se najsrčanije borili protiv ISIL-a, koji je i dalje prijetnja u zemlji, ali je stjeran na jedan mali teritorij na jugozapadu, te dva na istoku zemlje. Ali tek kad se pokaže koje svjetske sile tu imaju svoje prste sve postaje jasnije.

Iako su rakete koje su poletjele nosile miris trećeg svjetskog rata, sad je jasno kako su saveznici samo htjeli malo lupiti šakom o stol. "Ruska strana je bila obavještena. Rusi su bili obaviješteni, oni su ovbavijestili Sirijce. Na taj način su izbjegnute veće žrtve i razaranja. Očito je da je Trump postigao što je htio, samo je pitanje hoće li shvatiti da bi dalje od toga bilo jako opasno ići ili će u nekom trenutku kad opet bude imao svojih problema pokušati nešto novo učiniti", kazao je stručnjak za međunarodne odnose Radovan Vukadinović.

Teška zbrka u Siriji, ali kažu tako je bilo i na Balkanu uoči Prvog svjetskog rata. O tome je li Sirija danas ono što je za svijet nekad bio Balkan, za RTL Direkt govorio je novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, koji je dosta svoga novinarskog staža posvetio upravo toj temi i bio jedan od rijetkih novinara koji je intervjuirao sirijskog predsjednika Bašara Al Asada. 

Je li je Sirija Balkan novog doba i tko bi tu bili Srbi, tko Bosanci, tko Austrougari?

Rekao bi da je čak situacija daleko gora nego na Balkanu. Ovdje se barem znalo tko je s kim. Zaista, situacija dolje je katastrofalna. U ratu u Sirji više od 183 zemlje su umješane, direktno ili indiretktno. Znamo da svaka zemlja danas ima svoju vojsku u Siriji. 
 
Otkud je Sirija postala tako iznenada  geostrateški važna, ovakvog obračuna velikih sila nije bilo ni oko Iraka, ni oko Libanona, Palestine, Egipta, otkud se sad sve lomi na Siriji? 

Žao mi je što gotovo svi analitičari pričaju o diktaturi i o tome kakav je to bio režim. Glavni problem Sirije je što se nalazi na izuzetno važnom geopolitičkom i geostrateškom položaju. Naravno, Sirija je danas bitna za očuvanje i opstanak Izraelske države. Znamo da najveća opasnost od Izraelske države dolazi od strane libanonskog Hezbollaha. Sav novac koji ide preko Sirije ide za Libanon jer je tu granica otvorena. I jedini način u koji su sile - Amerikanci, Zapad i Izraelci vjerovali je da rušenjem režima Bašara al Asada mogu ograničiti prostor Hezbollaha. Kako iranski utjecaj ne bi oslabio u regiju su doveli 'neprijatelje'. Danas imate desetak tisuća pripadnika iranske revolucionarne garde, boraca Hezbollaha od 8 do 10 tisuća, a ISIL je stvoren da pomaže u rušenju tog režima Bašara al Asada. 40.000 džihadista koji su došli dolje - tko ih je doveo? Vratimo se u povijest. Sjećate se Afganistana. Tko je stvorio Al Quaidu?

Čini se da je ovaj napad u subotu ipak bio neki operetni čin, u kojem su Amerikanci pokazali kao mišiće a Rusi eto ipak nisu povrijeđeni, nije izgleda povrijeđen ni sam Asad? 

Oni su to napravili da sačuvaju obraz. Trump se nažalost, i to sam sto puta ponavljao, ponaša kao da je vlasnik korporacije, a ne predsjednik SAD-a. Bilo je zanimljivo danas slušati raspravu u parlamentu u Velikoj Britaniji kad je lider oporbe rekao zašto napadati Siriju i plaćati za kršenje ljudskih prava, a ne Saduijsku Arabiju? Saudijska Arabija je počinila najviše zločina u Jemenu. Nju nitko ne dira. 520 milijardi dolara potpisan ugovor sa SAD-om, Francuskom, Velikom Britanijom u isporuci rođendan.

Kao posljedicu osjećamo, tj. osjetili smo, migrantsku krizu. Jesu svi koji su živili u siriji i otišli i ne možemo više očekivati takav pritisak na europske granice?

Davno sam, kad je Angela Merkel rekla da je Balkanska ruta zatvorena, ja rekao da je, bez obzira što Erdogan prijeti da će pustiti migrante. Balkanska ruta je zatvorena zauvijek i nikada više toga neće biti. Da bude sutra Treći svjetski rat koji će početi u Siriji, neće biti tolike migrantske krize.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!