Novosti / Svijet

britanci pronašli odgovor

Otkriveno čime je otrovan ruski špijun, a u problem koji opterećuje Veliku Britaniju i Rusiju uplela se i EU

Potpora Britaniji stiže iz Europe i SAD-a. Bivši špijun i njegova kći i dalje su u kritičnom stanju, policajaca koji im je pomogao još je u bolnici, a uz njih, 34 osobe zatražile su medicinsku pomoć

Znamo čime je otrovan ruski špijun i njegova kći u Londonu. Znamo i da je to postao problem koji opterećuje Veliku Britaniju i Rusiju u koji se uplela i Europska unija. No, ono što čini se nikada nećemo doznati je tko je naredio njegovo ubojstvo. Zanimljivo, na to pitanje znakovit je osmijeh Vladimira Putina.

Britanske vlasti pronašle su odgovor. Bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija napadnuiti su nervnim otrovom zvanim Novičok. Razvili su ga Rusi tijekom Hladnog rata. Može biti u obliku praha ili tekućine, a prvi simptomi se osjete već 30 sekundi nakon izlaganja. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sarin i VX spadaju u treću generaciju kemijskih otrova. Ovo je naprednija, četvrta generacija i smrtonosnija je", izjavio je Andrew Weber, bivši američki tajnik u ministarstvu obrane.

Na optužbe i ultimatum britanske premijerke ruski ministar vanjskih poslova poručuje - to su gluposti. 

"Rusija nije kriva. Rusija je spremna surađivati u sklopu Konvencije o kemijskom oružju ako Ujedinjeno Kraljevstvo ispuni svoje međunarodne obveze prema istom dokumentu", izjavio je  ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Britanske vlasti smatraju da postoje dvije verzije slučaja - ili je napad čin ruske države ili je Rusija izgubila nadzor nad zabranjenim smrtonosnim otrovom. 
 
"Rusi su počeli reagirati. Premijerka je bila jasna. Večeras do ponoći imaju vremena odgovoriti na njezine zahtjeve", poručila je britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd.

Ruski predsjednik Vladimir Putin na poljoprivrednom formu nije izbjegao pitanja o ovom slučaju.

"Mi se ovdje bavimo poljoprivredom i kao što vidite, naš je cilj briga o standardu građana, a vi govorite o tragedijama. Temeljito istražite slučaj, a onda ćemo o tome razgovarati", rekao je predsjednik Rusije.

Potpora Britaniji stiže iz Europe i SAD-a. Bivši špijun i njegova kći i dalje su u kritičnom stanju, policajaca koji im je pomogao još je u bolnici, a uz njih, 34 osobe zatražile su medicinsku pomoć.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!