Novosti / Svijet

epidemija

Od ospica preminula 32-godišnja žena: Francuska odaslala poruke u korist cijepljenja

Od ospica preminula 32-godišnja žena: Francuska odaslala poruke u korist cijepljenja
Ilustracija / Tomislav Miletic/PIXSELL

​Žena od 32 godine umrla je od ospica u bolnici na zapadu Francuske, zbog čega su zdravstvene vlasti odaslale poruke u korist cijepljenja u zemlji koja mu je nesklona

Ta necijepljena žena umrla je 10. veljače, po bolničkom sveučilišnom centru u Poitiersu, u regiji Nova Akvitanija i dvadeseta je od 2008. koja je umrla od ospica.

Do smrti dolazi nakon što je Francuska upravo donijela zakon po kojem se broj obaveznih cjepiva popeo s tri na jedanaest, među kojima cjepivo protiv ospica za djecu, nakon žestokih rasprava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Epidemija ospica koja vlada Novom Akvitanijom od početka studenoga 2017. "ustrajna" je u toj regiji, po Regionalnoj zdravstvenoj agenciji koja je dosad popisala 269 potvrđenih slučajeva, od kojih je 66 posto trebalo hospitalizaciju a za četiri pacijenta reanimaciju.

Te su se brojke više nego udvostručile nakon 24. siječnja.

Objava o smrti u utorak "povećava potrebu za svo stanovništvo da brzo provjeri kako stoje s cijepljenjem, jedinim načinom zaustavljanja epidemije", ističe Agencija, podsjećajući da "ne postoji liječenje te vrlo zarazne bolesti" jer jedan bolesnik može zaraziti do 20 osoba.

"Ospice nisu benigna bolest, posebice za dojenčad i odrasle i mogu prouzročiti dišne (pneumopatije) i neurološke (meningoencefalitis) komplikacije s jako ozbiljnim posljedicama", naglašava Agencija.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!