Novosti / Svijet

komentar za tjednik politico

Vučić priznao da kao mladić nije vidio što sve suradnja može donijeti, ali da zna da je Srbija platila visoku cijenu zbog svog nacionalizma

Vučić priznao da kao mladić nije vidio što sve suradnja može donijeti, ali da zna da je Srbija platila visoku cijenu zbog svog nacionalizma
AP

Srbijanski predsjednik priznaje da kao mladić nije vidio što sve suradnja može donijeti, ali da sada zna da je njegova zemlja platila visoku cijenu nacionalističkih ekscesa

Danas je na web stranici europskog tjednika Politico, sa sjedištem u Bruxellesu, objavljen komentar srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u kojem isti poručuje da Zapadni Balkan mora srušiti trgovinske barijere te da će snažnije ekonomske veze pomoći pripremiti zemlje u okruženju za ulazak u EU. 

Vučić tvrdi kako budućnost Balkana izgleda mnogo svjetlije nego su mnogi predviđali prije dva desetljeća.

"Ratovi na Balkanu odnijeli su više od 100.000 života, a milijune ostavili bez domova. Privreda u regiji bila je u ruševinama, a najbolji i najsposobniji među nama su otišli u inozemstvo u potrazi za boljom budućnošću. Politički vođe sa suprotstavljenih strana nisu vjerovale jedni drugima i nisu imale pravu viziju budućnosti", poručuje Vučić.

Srbijanski predsjednik priznaje da kao mladić nije vidio što sve suradnja može donijeti, ali da sada zna da je njegova zemlja platila visoku cijenu nacionalističkih ekscesa.

Današnja situacija, piše Vučić, pokazuje da se barijere mogu srušiti ako postoji dovoljno dobre volje, a odnosi zemalja u regiji su se dramatično transformirali zadnjih desetak godina.

'Još je mnogo posla pred nama, odlučili sm ostaviti naše narode na prvo mjesto'

"A odnosi su napredovali jer smo odlučili promijeniti pristup. Odlučili smo učiti na greškama iz prošlosti. Odlučili smo staviti naše države i naše narode na prvo mjesto", nastavlja Vučić.

Pohvalio je državnike u regiji koji su shvatili da im međusobna suradnja donosi zajednički korist čime su nadjačali dugogodišnja neprijateljstva. Taj pothvat trebamo slaviti, dodaje Vučić, ali moramo shvatiti da je još mnogo posla pred nama. Zadovoljan je što je većina zemalja Zapadnog Balkana ujedinjena u želji da postane dio Europske unije, a i Strategija za Balkan iz Bruxellesa nudi državama na ovim prostorima otvorene mogućnosti.

Uvjeren je da bi slobodna trgovina proizvoda, usluga, ljudi i kapitala ovu regiju učinila još atraktivnijom investitorima. "Individualno smo mali igrači, ali zajedno činimo tržište od 20 milijuna ljudi", kaže Vučić.

Dotaknuo se jednog velikog problema s kojim se države Zapadnog Balkana suočavaju – nezaposlenost mladih.

"Kod nas je gotovo dvostruko veća nego u Europskoj uniji. Od osam zemalja u Europi s više od 40 posto nezaposlenih mladih ljudi, čak pet ih je sa Zapadnog Balkana", upozorio je srpski predsjednik tvrdeći da bi slobodno tržište u regiji udvostručilo strane investicije, a samim time bi se stvorila nova radna mjesta.

'Neki skeptici moj prijedlog o ekonomskoj integraciji vide kao alternativu EU'

Ekonomska integracija bi srušila regionalne barijere koje su nas kočile od zajedničkog prosperiteta, a i granice koje nas dijele ne bi bile više toliko važne, kaže Vučić. “Zapadni Balkan je iz prve ruke iskusio destruktivne efekte nacionalizma. Danas, kada se mnoge europske države okreću sebi, mi želimo gledati izvan okvira naših granica i fokusirati se na ono što nas povezuje. Jače ekonomske veze pomoći će učvrstiti kulturološke poveznice među državama i učiniti ovu regiju politički još stabilinijom. Ali, poslužit će i kao utočište onima koji razmišljaju otići i bolju budućnost tražiti drugdje”, uvjeren je prvi čovjek Srbije.

"Neki skeptici ovaj moj prijedlog vide kao alternativu Europskoj uniji, ali vjerujem da je upravo suprotno. Ovakva ekonomska unija poslužila bi kao važan kamen temeljac u našoj pripremi za integraciju u EU. Pitanja koja nas jačaju snažnija su od onih koja nas dijele. Mi svi želimo stabilnost, ekonomski rast i prosperitet. Svi želimo poboljšati živote naših naroda. A sve to možemo postići kroz jaču ekonomsku suradnju", zaključuje svoj tekst za Politico Aleksandar Vučić.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!