Novosti / Svijet

'poljski san'

Novi poljski premijer je bivši bankar koji se zalaže za socijalnu politiku

Novi poljski premijer je bivši bankar koji se zalaže za socijalnu politiku
AP

Godine 2015. je odbacio unosno mjesto predsjednika Bank Zachodni WBK i ušao u vladu PiS-a kao ministar za razvoj i zamjenik premijera, a 2016. je preuzeo portfelj financija

Mateusz Morawiecki koji je imenovan u četvrtak nasljednikom Beate Szydlo na čelo poljske konzervativne vlade je bio uspješan bankar i od 2016. je ministar financija koji se zalaže za socijalnu politiku.

"Potcjenjivanje uloge države u izgradnji suvremene gospodarske arhitekture je grijeh i apsolutna pogreška", izjavio je u nedavnoj raspravi o evoluciji zemlje nakon pada komunističkog režima 1989.

Sin radikalnog protivnika komunista, povjesničar sa sveučilišta Wroclawa, Mateusz Morawiecki (49)je studirao ekonomiju i pravo u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Švicarskoj.

Godine 2015. je odbacio unosno mjesto predsjednika Bank Zachodni WBK i ušao u vladu PiS-a kao ministar za razvoj i zamjenik premijera, a 2016. je preuzeo portfelj financija.

Vrlo kritički se osvrnuo na svoje liberalne prethodnike. Taj dobar govornik se zalaže za ulaganja i inovacije, financirane proračunskim uštedama i povišenjem prihoda. On od Poljske želi stvoriti silu visokih tehnologija do 2030.

"Poljski san" o kojem govori i pokušava ostvariti putem "plana Morawiecki" sastoji su prije svega u jednakoj dostupnosti svih Poljaka temeljnim dobrima, radu i stanovanju, a to mu je prilika da optuži elite da nisu pružile jednake mogućnost svima.

On također potpisuje socijalni program vlade, financijski vrlo težak, uz dječji dodatak nakon drugog djeteta od 115 eura po djetetu, sniženje dobi umirovljenja, povrat novca za lijekova starijim osobama, povišenje plaća itd.

Morawicki drži da je uloga njegovog ministarstva osigurati potrebne fondove, posebice bespoštednom borbom protiv fiskalnih krađa.

"Vodit ćemo bespoštednu borbu protiv kriminalaca i mafijaša uz pomoć tehnologija 21. stoljeća", obećao je u razgovoru za list Gazeta Polska.

Morawiecki je oženjen i otac četvero djece, nogometni i fan stolnog tenisa. Govori engleski, njemački i ruski.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!