Novosti / Svijet

svi su ljuti na Putina

Britanska premijerka javno prozvala ruskog predsjednika za petljanje u američke izbore

Zapad ponovno napada Vladimira Putina. Dok se o ruskom utjecaju na pobjedu Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima govori već mjesecima, za petljanje u izbore Putina sada izravno optužuje i britanska premijerka

Donald Trump je, izgleda, jedini zapadni lider koji je ovih dana srdačan prema Vladimiru Putinu. 

Šefica britanske vlade ruskog je predsjednika na banketu u Londonu izravno prozvala za petljanje u izbore.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ruski potezi su ono što prijeti međunarodnom poretku o kojem svi ovisimo", rekla je britanska premijerka Theresa May. 

U dosad najotvorenijem napadu na rusku vlast, May je optužila Moskvu i za izazivanje nasilja u Ukrajini, kršenje zračnog prostora nekoliko europskih zemalja i pokretanje cyber napada širenjem lažnih vijesti.

"Imam vrlo jednostavnu poruku za Rusiju. Znamo što radite. Nećete uspjeti. Poduzet ćemo potrebne korake kako bismo se suprotstavili ruskim aktivnostima. No, ovo nije odnos s Rusijom koji želimo. Ne želimo povratak na odnose iz Hladnog rata, niti želimo biti u stanju trajnog sukoba", oštra je bila May.

May nije jedina. I španjolska vlada vjeruje da su grupe iz Rusije preko društvenih mreža promovirale katalonsku nezavisnost, kako bi destabilizirali Španjolsku, a time i Europsku uniju.

"Da, da, provjereno je. Detektirani su lažni profili na društvenim mrežama, od kojih je 50 posto bilo iz Rusije, a 30 posto iz Venezuele. Profili su kreirani s ciljem podrške zagovornicima nezavisnosti, te su s njih slane poruke i komentari", Alfonso Dastis, španjolski ministar vanjskih poslova.

Nove optužbe na račun Kremlja, ruski vladar još nije komentirao, no ranije je na pitanja o utjecaju na američke izbore odmahivao rukom.

"Tu nema ničega. To su neutemeljene besmislice koje se koriste zbog sukoba s aktualnim predsjednikom. Ali ponavljam, to nije naš problem, neka ga sami rješavaju", odsječno će Putin. 

Unatoč mišljenju obavještajnih službi da se Rusija jest petljanja u izbore, amertički predsjednik vjeruje svom ruskom kolegi.

"Vjerujem da predsjednik Putin zaista osjeća, i osjeća to snažno, da se nije miješao u naše izbore. Ono što on vjeruje je ono što on vjeruje. Ono što ja vjerujem jest da moramo na posao", prokomentirao je Trump.

U svakom slučaju, političara koji se, barem javno, trude pokazati bliskost s obojicom, i s Trumpom i Putinom, sve je manje.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!