Novosti / Svijet

nevjerojatna priča

Nekretninski posao tisućljeća: Nizozemci prije 350 godina dali Amerikancima Manhattan u zamjenu za ovaj zabačeni otočić!

Nekretninski posao tisućljeća: Nizozemci prije 350 godina dali Amerikancima Manhattan u zamjenu za ovaj zabačeni otočić!
Google Maps

U vrijeme zamjene, Nizozemci su sigurno vjerovali da su postigli dobar posao, a malo njih ih je tada mislilo da će malo selo na otoku Manhattan postati ono što je sada

Indonezijski otočić Run koji je samo tri kilometra dugačak i kilometar širok bio je prije 350 godina povod sporu između dviju tadašnjih kolonijalnih sila - Nizozemske i Velike Britanije. Spor je na kraju riješen Sporazumom o Bredi 1667. godine, kojim je otok Run Velika Britanija predala Nizozemcima dok su njima Nizozemci dali močvarno područje u Sjevernoj Americi - Manhattan u Novom Amsterdamu

Nizozemci su taj dio svog teritorija u Sjevernoj Americi kupili od Indijanaca, a tada vjerojatno nisu ni sanjali da će Novi Amsterdam, kasnije preimenovan u New York, postati jedan od najvećih gradova najmoćnije zemlje svijeta SAD-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Autor Ian Burnet tu zamjenu je opisao kao "nekretninski posao tisućljeća". U vrijeme zamjene, Nizozemci su sigurno vjerovali da su postigli dobar posao, a malo njih ih je tada mislilo da će malo selo na otoku Manhattan postati ono što je sada.

(Foto: Google Maps) 

Mještani otočića Run danas struju imaju pet sati dnevno jer im je jedan biznismen porijeklom s otoka poklonio generator, a na zabačenom i izoliranom otoku živi 2050 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom i ribolovom. Uglavnom se sadi muškatni orah koji daje plodove muškatnog oraščića i lovi se tuna. stanovnici se žale na nedostatak infrastrukture i liječnika. 

Usprkos izoliranosti, na otok dolaze turisti, uglavnom sa Zapada i novinari koje privuče zanimljiva povijesna priča.  

U svojoj priči o otoku Run BBC je ovih dana napisao da je to "zaboravljeni otok koji je nekoć promijenio svijet".

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!