Novosti / Svijet

teške riječi

Ministar policije RS optužuje oporbu za pokušaj nasilnog rušenja vlasti

Ministar policije RS optužuje oporbu za pokušaj nasilnog rušenja vlasti
YouTube Screenshot

Oporba je pokušala blokirati rad (entitetske) skupštine, zaustaviti njen rad što predstavlja rušenje Narodne skupštine, kazao je Lukač

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač optužio je u četvrtak čelnike oporbenih stranaka u tom bosanskohercegovačkom entitetu da pokušavaju nasilno svrgnuti vlast predvođenu Miloradom Dodikom po modelu "obojenih revolucija".

"Oporba je pokušala blokirati rad (entitetske) skupštine, zaustaviti njen rad što predstavlja rušenje Narodne skupštine. To se radi po matrici 'obojenih revolucija'", izjavio je Lukač kako ga citiraju medji pod kontrolom Dodikove vlade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lukač je ovo kazao nakon što su pripadnici policije u srijedu zastupnicima iz oporbenih stranaka zapriječili ulazak u dvoranu u Banjoj Luci u kojoj je održavana sjednica entitetskog parlamenta.

Prije toga oporbeni su zastupnici fizički blokirali održavanje sjednice u glavnoj dvorani zgrade u kojoj je sjedište entitetskog parlamenta izražavajući tako nezadovoljstvo činjenicom da vladajuća većina odbija raspravu o izvješću glavnog revizora o stanju javnih financija u RS-u.

Time je eskalirao dugotrajni sukob vladajuće većine predvođene Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS) koja čini blok pod nazivom "Savez za promjene".

Taj je Savez ujedno dio vladajuće većine na državnoj razini no vlast u RS-u čvrsto drži SNSD.

"Sve male i velike izdaje koje je do sada napravio Savez za promjene dječja su igra u odnosu na ono što su jučer napravili", izjavio je Lukač koji je zapravo ponovio reagiranje iz SNSD-a.

Iz te su stranke ustvrdili kako je scenarij rušenja parlamenta RS osmišljen "u dobro poznatom veleposlanstvu u Sarajevu" te kako iza toga stoji ekipa okupljena oko Georgea Sorosa "i njegovog referenta Hoyta Briana Yeea", zamjenika pomoćnika amerikog državnog tajnika zaduženog za zapadni Balkan.

Lukač je dodatno zaprijetio kako "domoljubi" u RS sigurno neće dopustiti rušenje tijela entitetske vlasti.

Javni radio-televizijski servis RS (RTRS) također je pokrenuo propagandnu kampanju protiv oporbe pri čemu se inzistira na tezi kako se sada scenarij proveden u Makedoniji odnosno uspostava nove vlade pokušava primijeniti i u RS.

Iz veleposlanstva SAD-a u BiH na optužbe iz Banje Luke reagirali su konstatacijom kao je riječ o neshvatljivim, neutemeljenim i neodgovornim komentarima.

"Teorije urote kao što je ova samo služe da bi se odvratila pozornost s konkretnih problema u gospodarstvu, pravosuđu i politici s kojima se građani BiH sučeljavaju", prenijela je televizija N1.

Iz SDS-a su ocijenili kako je SNSD ovakvim tvrdnjama pao na "najniži stupanj političke bijede i laži".

Ta stranka u priopćenju navodi kako je u RS na vlasti "posljednji autokratski režim na Balkanu" koji mora biti srušen, institucionalnim ili izvaninstitucionalnim putem.

"Na njemu (Dodiku) je da odluči. SDS je odlučio", najavili su iz najveće oporbene stranke ističući kako od svoje borbe neće odustati.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!