Novosti / Svijet

Jezive sličnosti

MI6 planirao ubiti Miloševića, plan upotrijebljen za smrt princeze Diane

MI6 planirao ubiti Miloševića, plan upotrijebljen za smrt princeze Diane
AP

Bivši pripadnik britanske obavještajne službe MI6 tvrdi da je njihova meta bio Slobodan Milošević, za što su razradili poseban plan

Richard Tomlinson tvrdi da je Slobodan Milošević trebao biti ubijen 1993., i to na način da njegova smrt izgleda kao prometna nesreća. Izabrana je i lokacija - tunel u Švicarskoj nedaleko od Ženeve, gdje je Milošević trebao sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji, donose Večernje novosti.

Tvrdnje su to koje je Tomlinson iznio još prije deset godina pred Visokim sudom pravde u Londonu, a ponovo su aktualizirane nakon nedavne izjave umirovljenog obavještajca Johna Hopkinsa, koji je tvrdio da je osobno sudjelovao u akciji "uklanjanja" princeze Diane i još 22 osobe koje su smatrane "prijetnjom po interese Velike Britanije".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tomlinsove informacije našle su mjesto i u dokumentarnom filmu o mračnom djelovanju britanske obavještane službe MI6 "Prljava igra".

Prema planu, nesreća je trebala biti izazvana zasljepljivanjem Miloševićevog vozača pomoću paljenja jakih svjetala i lasera tijekom prolaska kroz tunel. Navodno je procjenjeno da bi takav scenarij imao najveće šanse za smrtni ishod.

"Očevici nesreće princeze Diane u pariškom tunelu svjedočili su kako su prije udesa vidjeli snop zasljepljujuće svjetlosti. To je samo jedna od jezivih sličnosti između plana atenata na Miloševića i smrti princeze Diane", tvrdi Tomlinson.

Da je Zapad razrađivao planove za ubojstvo Miloševića tvrdi i Uruš Šuvaković, bliski suradnik nekadašnjeg srbijanskog predsjednika. "Bilo je više situacija koje su ukazivale na to da netko želi da se Miloševića ukloni. On je bio među najugroženijim ljudima na svijetu u to vrijeme i izvjesno je da su postoji planovi njegove likvidacije", tvrdi Šuvaković.

Službeni London više je puta posljednjih godina negirao da su likvidacije političkih protivnika metoda rada britanskih sigurnosnih službi.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!