Novosti / Svijet

ZASTUPNIK SDS-A

'Spremnost slovenske vojske': sazvana sjednica o ratu Hrvatske i Slovenije!

'Spremnost slovenske vojske': sazvana sjednica o ratu Hrvatske i Slovenije!
AP images

Sjednicu je sazvao Žan Mahnič, predsjednik odobra za obranu i zastupnik Slovenske demokratske stranke bivšeg premijera i oporbenog čelnika Janeza Janše

Slovenski premijer Miro Cerar pozvao je u ponedjeljak inicijatore sjednice parlamentarnog odbora za obranu na temu "Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma" da otkažu izvanrednu sjednicu na kojoj se iza zatvorenih vrata trebalo raspravljati o spremnosti slovenske vojske za slučaj zaoštravanja spora s Hrvatskom oko arbitražne presude o granici, piše 24sata.

Naime, sjednicu je prošlog tjedna sazvao za četvrtak 14. rujna Žan Mahnič, predsjednik odobra i zastupnik Slovenske demokratske stranke bivšeg premijera i oporbenog čelnika Janeza Janše. Mahnič je na nju pozvao ministricu obrane Andreju Katič, načelnika Generalštaba slovenske vojske, predstavnike slovenske obavještajno-sigurnosne agencije i obavještajno-sigurnosne službe Ministarstva obrane te predstavnike Ureda predsjednika i premijera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za Cerara je tema neprimjerena s obzirom da se Slovenija zauzima za mirnu politiku nenasilja te je odlučna u namjeri da se presuda arbitara provede. Cerar je pozvao Mahniča da povuče svoj prijedlog i zahtijeva da se o tome očituje i Borut Pahur koji je po Ustavu zapovjednik oružanih snaga, piše 24sata.

Cerar je ponovio kako je zabrinut da takvi sastanci i spominjanje vojnog rješenja šalju "krive signale" međunarodnoj zajednici o poziciji Slovenije u arbitražnom sporu s Hrvatskom.

Odgovarajući na poziv premijera da otkaže sjednicu zakazanu za četvrtak poslijepodne, Mahnič je na konferenciji za novinare kazao da to nije očekivao od premijera koji je stručnjak za ustavno pravo i zna da je zakonodavna grana vlasti nezavisna i odvojena od izvršne.

Mahnič je kazao da se čudi Cerarovom pozivu i zato jer je u jeku migracijske krize u zakon o obrani baš na inzistiranje Cerara unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska. "Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim legitimna", kazao je Mahnič novinarima.

Iz ureda predsjednika Boruta Pahora je u vezi s kontroverznim sastankom poručeno kako predsjednik stalno ističe da arbitražnu presudu treba primijeniti na miran način, onako kako je bio zaključen i arbitražni sporazum, u vrijeme kad je on vodio vladu, no da ne može utjecati na otkazivanje parlamentarne sjednice jer su parlamentarni odbori posebna i nezavisna tijela.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!