Novosti / Svijet

bilo je tu gafova

Kraj kraljevske karijere: britanski princ Philip odlazi u mirovinu

Kraj kraljevske karijere: britanski princ Philip odlazi u mirovinu
AP Images

Princ Philip, 96-godišnji suprug britanske kraljice Elizabete, u srijedu se povukao iz javnog života, okončavši kraljevsku karijeru obilježenu povremenim gafovima koji su ga izložili kritikama javnosti.

Philip, poznat po slikovitim komentarima koji bi često završavali na naslovnicama, uz kraljicu je bio svih 65 godina otkako je sjela na prijestolje. Ona je za njega rekla da je njena "snaga i oslonac".

Svoje je povlačenje u mirovinu, odnosno prestanak obavljanja kraljevskih dužnosti, princ Philip najavio u svibnju nakon što je tijekom sedam desetljeća odradio 22.000 samostalnih nastupa u javnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I 91-godišnja kraljica i princ Philip posljednjih su godina smanjili svoje radne obveze prebacivši mnoge odgovornosti na sina, princa Charlesa, i unuke Williama i Harryja.

Philip se za Elizabetu oženio 1947. a par bi 70. godišnjicu braka trebao proslaviti u studenom.

Princ Philip  je poznat i po povremenim grubim i politički nekorektnim komentarima na događajima kojima je nazočio.

Izjava o "uskim očima" tijekom posjeta Kini osamdesetih godina prošlog stoljeća postala je simbolična za njegove osorne i često neoprezne istupe.

Za posjeta Škotskoj 1995. upitao je instruktora vožnje kako uspijeva "domaće zadržati dovoljno dugo dalje od pića da prođu vozački ispit".

Kraljica ga, bez obzira na to, opisuje kao ključnu ličnost njene duge vladavine.

"On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine", rekla je kraljica Elizabeta u rijetkom osobnom govoru o Philipu prigodom 50. godišnjice njihovog vjenčanja. 

Philip, koji nosi titulu vojvode od Edinburgha, u svojem je posljednjem javnom nastupu u srijedu bio domaćin zaključenju humanitarnog događaja 1664 Global Challenge i mimohodu pripadnika kraljevske mornarice. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!