Novosti / Svijet

Presuda u Haagu

Žalbeni sud potvrdio: Nizozemska djelomično odgovorna za oko 300 žrtava u Srebrenici

Žalbeni sud potvrdio: Nizozemska djelomično odgovorna za oko 300 žrtava u Srebrenici
AP

Radi se o iznimnoj presudi s obzirom da Ujedinjeni narodi uživaju imunitet od kaznenog progona.

Nizozemski žalbeni sud u utorak je potvrdio da Nizozemska snosi djelomičnu odgovornost za oko 300 muslimanskih žrtava pokolja u Srebrenici koji su bili izbačeni iz baze UN-a koju je osiguravao nizozemski kontingent, a nakon što su okolno područje pregazile postrojbe bosanskih Srba.

Presuda Žalbenog suda u Den Haagu potvrdila je odluku iz 2014. da su nizozemski vojnici, u sastavu mirovnih snaga UN-a, mogli znati da će muškarci, koji su potražili utočište u vojnoj bazi kod sela Potočari, biti ubijeni od strane vojske bosanskih Srba ako ih se izbaci - kao što je i učinjeno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radi se o iznimnoj presudi s obzirom da Ujedinjeni narodi uživaju imunitet od kaznenog progona. No međutim, nizozemski slučaj je gotovo jedinstven jer se državu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji UN-a pozvalo na odgovornost zbog njezinog djelovanja.

U presudi se objašnjava da je nizozemska država u Srebrenici djelovala "djelomično protuzakonito" i da je odgovorna za "30 postotnu štetu" vezano uz smrt 300-njak žrtava. Sud je jednoglasan da ne može zaključiti da su nizozemski vojnici "100 posto" odgovorni za sudbinu muslimana izbačenih iz baze.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Doris Dragovic, Doris Pincic
  Omiljena pjevačica i voditeljica Doris&Doris: Pinčić se pohvalila fotografijom s obožavanom pjevačicom Dragović i saznala informacije koje su je šokirale

  Nije tajna da je voditeljica showa „Fittest Family“, Doris Pinčić Rogoznica velika obožavateljica lika i djela jedne od ponajboljih hrvatskih pjevačica Doris Dragović.

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!