Novosti / Svijet

kritiziraju njegovu politiku

Erdogan se obrušio na oporbene novine: policija pretresla stanove vlasnika lista

Erdogan se obrušio na oporbene novine: policija pretresla stanove vlasnika lista
AP Images

Turska policija pretražila je stanove vlasnika i troje djelatnika lista Sozcu, koji kritizira Erdogana i vladajuću stranku AKP

Turske vlasti izdale su uhidbene naloge za vlasnikom i troje djelatnika jednog oporbenog lista, objavio je u petak taj list.

Optuženi su za kaznena djela počinjena po nalogu mreže Fethullaha Gulena, kojeg Ankara smatra odgovornim za prošlogodišnji neuspjeli pokušaj državnog udara u kojem je poginulo 240 ljudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Turska policija pretražila je stanove vlasnika i troje djelatnika lista Sozcu, koji kritizira Erdogana i vladajuću stranku AKP, a pritvoren je i urednik portala tog lista, rekao je policijski izvor.

Vlasnik lista trenutačno je u inozemstvu.

Agencija Anadolija objavila je da su među ostalim optuženi za planiranje "ubojstva predsjednika i fizički napad" te "oružanu pobunu protiv turske vlade."

Metin Yilmaz, glavni urednik sekularističkog, nacionalističkog lista potvrdio je policijske pretrese, ali niječe optužbe, tvrdeći da njegov list već odavno kritizira Gulena i njegove pristaše.

"Jedino čim se bavimo je novinarstvo. Ali to je u ovoj zemlji zločin samo po sebi", rekao je. "Pisanje istine, kritiziranje i priče su zločini."

Turska oporba žestoko je kritizirala istragu.

Turske vlasti su od neuspjelog državnog udara prošle godine zatvorile više od 130 medija i u zatvor smjestile više od 150 novinara.

Turski sud prije nekoliko je dana u pritvor smjestio urednika portala oporbenog lista Cumhuriyeta optuženog za širenje terorističke propagande.

Desetak novinara tog lista, dugogodišnjeg oslonca starog turskog sekularističkog establišmenta, već je u zatvoru osuđeno na kazne u trajanju do 43 godine pod optužbom da su podržavali Gulenovu mrežu.

Turska je također suspendirala ili otpustila više od 150.000 sudaca, učitelja, policajaca i državnih službenika te ih uhitila još 50.000 zbog sumnje u povezanost s Gulenovim pokretom.

Turski dužnosnici tvrde da je to potrebno jer je Gulen uspostavio "državu unutar države" što je prijetnja za nacionalnu sigurnost.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!