Novosti / Svijet

ŠEF SRPSKE DIPLOMACIJE

Dačić: 'Grabar-Kitarović je izrekla laž tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma'

Dačić: 'Grabar-Kitarović je izrekla laž tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma'
Srdjan Ilic/PIXSELL

'Što je nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Židova i Roma – Jasenovcu, podiže tabla s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’?'

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović grubo napala Srbiju, piše B92. Dačić je rekao kako je Grabar-Kitarović tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma izrekla očiglednu laž. 

“Što je nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Židova i Roma – Jasenovcu, podiže tabla s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’? Što je nego ustaštvo i fašizam kada se u mnogim gradovima Hrvatske daju ulice Miletu Budaku, Pavelićevom ministru, poznatom po doktrini da srpsko pitanje treba riješiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče i trećinu protjeraju?”, naveo je Dačić u priopćenju poslanom medijima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dačić je skrenuo pozornost i na rehabilitaciju Alojzija Stepinca, koji je, kako kaže, bio na čelu komisije za pokatoličenje Srba i spomenik “ustaškom teroristi” Miru Barešiću, koji je ubio jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića. “Hrvatska predsjednica govori o Vojislavu Šešelju, a u svemu ovome izravno sudjeluje vlast u Hrvatskoj”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomacije rekao je da toga nema ni u jednoj zemlji Europske unije i da se ne može dogoditi da se u Njemačkoj ili Austriji negdje čuje ili vidi nacistički pozdrav, ili da neko u Njemačkoj nazove ulicu po Hermannu Göringu ili Heinrich Himmleru.

“I kako onda u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma?”, upitao je Dačić. Hrvatska predsjednica, dodao je Dačić, pita se od koga se Srbija brani pa nabavlja avione, ali se ne pita koga to Hrvatska hoće napasti pa nabavlja lansirne rampe.

“Podsjetit ću da je Nezavisna Država Hrvatska, nacistička ustaška tvorevina, okupirala dio Srbije do Zemuna, Šapca i Novog Sada, kao i cijelu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Dačić.

Dačić je u priopćenju istaknuo da se slaže s predsjednicom Hrvatske po pitanju da se treba okrenuti budućnosti i dijalogu i “hladnom glavom” rješavati pitanja iz prošlosti i tražiti zajedničke interese. “Srbija je na to spremna, ali nije spremna trpjetii uvrede i poniženja”, rekao je Dačić.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!