Novosti / Svijet

ŠTO IM JE ZAJEDNIČKO?

Secirali smo Obamu i Trumpa: sve suprotnosti predsjednika SAD-a na jednom mjestu

Jedan crn, drugi bijel. Jedan galantan, drugi glasan i nagao. Jedan vjeran jednoj ženi, drugi se ženio 3 puta. Amerika je izabrala predsjednika koji je dijametralno suprotan svom prethodniku

Isto glasačko tijelo, četiri godine poslije, odabralo je suštu suprotnost dosadašnjem predsjedniku Baracku Obami. Da su oni samo fizički različiti, to bi bio najmanji problem. Pa i to što su iz različitih stranaka manje je važno. Ali Obama i Trump kao osobe nemaju ama baš ništa zajedničko.  

Obama je sinoćnjim oproštajnim govorom, možemo slobodno reći, ponovno ubio. "Tražim od vas da vjerujete. Ne u moju sposobnost da donosim promjene. Nego u vašu", rekao je Obama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njegova javna izlaganja nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Slaže se s time i Boris Rašeta, istaknuti politički novinar. "Natjeravaju svakoga tko to posmatra realno da se sagne i da kaže bravo majstore", rekao je Rašeta. 

U centru njegovih govora uvijek su glasači. Nikad on sam. Za razliku od svojeg nasljednika.  "Bit ćete silno ponosni na svojeg predsjednika, bit ćete silno ponosni" izjavio je Trump.

A taj njihov novi predsjednik je svakako bistar frajer, ali ima puno toga još za učiti. 
"Sve analize retorike Donalda Trumpa pokazuju da je njegov rječnik krajnje siromašan. To je, praktički, rječnik niže srednje klase. On vrvi aktivizmom. On je koncentriran na 4, 5, 6, 7 fraza", objašnjava Rašeta. 

I s tih je pet, šest fraza uvjerio glasače da je on najbolji izbor.  Jedan skroman i miran, drugi energičan i narcisoidan. I u poimanju samoga sebe Obama i Trump su sušta suprotnost. 

"Obama je ozbiljan, odgovoran, pošten čovjek od kojeg biste kupili polovni auto, kojem bi povjerili ušteđevinu na čuvanje, koji vas neće prevariti", smatra Rašeta. 

A biste li kupili rabljeni automobil od najpoznatijeg trgovca na svijetu, Donalda Trumpa? "Ja sam sasvim siguran da bi on krivotvorio  brojač na autu satu, da  bi ga naglancao", tvrdi Rašeta. 

Trump, kako je i njegova supruga Melania rekla, zna kako uzburkati stvari.  Majstor je u tome i kad je njegov ljubavni život u pitanju. "Barack Obama ima konzervativnu obitelj koja nikad nije bila ni okrznuta bilo kakvim skandalom. s druge strane Trump je sve što konzervativizam nikad ne bi smio biti. To je mnogoženstvo, orgije, seksizam, rasizam. To je već mislim treći brak.

Trump zapravo više spada u kategoriju kakvu smo naučili gledati u ovom našem podneblju. On bi po svemu od ovih naših ljudi najviše nalikovao na Željka Keruma", smatra Rašeta.  

Za razliku od njega Obama je i govorom koji je sinoć održao u Chicagu, pokazao da je frajer najjači onda kad je najslabiji, kad bez ustezanja pokaže osjećaje voljenoj ženi. 

"Michelle, proteklih 25 godina nisi bila samo moja supruga, majka moje djece. Bila si mi najbolji prijatelj. Dobila si ulogu koju nisi željela i učinila je svojom. Srčano, otmjeno, sa stilom i humorom", rekao je Obama. 

Takva je bila i vladavina Baracka Obame. Srčana i otmjena. Njegov nasljednik priuštit će Amerikancima, a i cijelom svijetu puno više materijala za satiru. A posla ćemo s njim sigurno imati i mi novinari. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!