Novosti / Svijet

Hrvatsko-srpski odnosi

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić obrušio se na Hrvatsku: 'Srbiju nitko neće gaziti ni ponižavati!'

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić obrušio se na Hrvatsku: 'Srbiju nitko neće gaziti ni ponižavati!'
Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučić je izjavio da je Srbija danas otvorila dva nova poglavlja i zatvorila jedno, te kritizirao hrvatsku blokadu poglavlja 26

"Nećemo biti ni oni koje će bilo tko, bilo kada, na bilo koji način ponižavati. Srbiju nikada nećete moći gaziti, ni zgaziti, ni ponižavati. To je tablica naših vrednosti, s time smo ušli u pregovore, s time ćemo izaći, nadam se kao članica Europske unije, a ako ne, onda kao moderna država“, rekao je na večerašnjoj konferenciji za medije srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Premijer je svojim sugrađanima čestitao otvaranje dva nova poglavlja i zatvaranje poglavlja 25 u pregovorima s Europskom unijom, te se osvrnuo na svoj odlazak iz Brisela, kojega je nanovo objasnio hrvatskom odlukom da blokira 26. poglavlje njihovih pristupnih pregovora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Srbija nikoga ne mrzi, ne želi sukobe, sa svima želi razgovarati, želi biti marljivija i pronalaziti kompromise", prenijela je njegove riječi srpska novinarska agencija Tanjug.

Vučić je izjavio da samo jedna zemlja blokirala njihovo 26. poglavlje koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, te se obrušio na Hrvatsku, rekavši da "Europa nije nešto što Srbiju mogu učiti oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se plaše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da čitava povijest počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji", prenosi Tanjug.

Dodao je da je Brisel napustio ponajviše zbog toga što od Hrvatske nije dobio nikakvo objašnjenje za blokadu. "Nikakav razlog nisam dobio, što to Srbija nije učinila. Odgovora nema, tišina... Kako i može biti kada 27 zemlja podržava, a samo jedna ne podržava. Kako da kažem nešto protiv 27 članica ili kako da kažem da je jedna članica pametnija od tih 27". 

Kako prenosi Hina, Hrvatska nije jedina zemlja koja je imala rezerve prema zatvaranju poglavlja 26. Zamjenica bugarskog premijera zadužena za europske poslove i ministrica obrazovanja, Meglena Kuneva, potvrdila je da njezina vlada nije dobila tražena objašnjenja i da zbog toga nije mogla podići svoje rezerve. Većina bugarskih pitanja odnosi se na prava bugarske manjine u istočnoj Srbiji.

Izdvojeno

 • Iva Runjanin
  WOW! FOTO - Iva iz 'Gospodina Savršenog' više ne izgleda ovako, prati trendove pa je i ona promijenila frizuru

  Na Instagramu je otkrila da je presretna zbog nove frizure

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Reci što misliš!