Novosti / Svijet

'turska je napravila grešku'

Zamjenik ruskog veleposlanika u Hrvatskoj: 'Moskva preko ovoga neće tek tako prijeći'

Zamjenik ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Dmitri Zikov kazao je kako će Rusija reagirati na tursko rušenje ruskog zrakoplova u Siriji, ali ne vjeruje kako kako će ovakva situacija zakomplicirati rusko-hrvatske odnose

Zamjenik ruskog veleposlanika u Hrvatskoj i njegov politički savjetnik Dmitri Zikov komentirao je u RTL Direktu aktualnu napetost između Rusije i NATO pakta, čija je članica i Hrvatska. 

Nakon što je Turska srušila ruski bombarder iznad Sirije, Rusija je danas u Sredozemlje, gdje je već ionako golema gužva s francuskim i američkim nosačima aviona, poslala i raketnu krstaricu, a u Siriju šalje i svoj najmoderniji raketni sustav S-400.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Reakcija Rusije, našeg naroda i vlade, ne može biti uobičajena. Ono što se dogodilo u Siriji je tragedija. Moskva preko ovoga neće tek tako prijeći. Ono što je Turska napravila protiv ruskih oružanih snaga je greška, nipošto to nije smjela napraviti. To je ozbiljan čin. Rusija na to mora reagirati", rekao je Zikov.

"Zalažemo se za dijalog i riješavanje situacije mirnim putom. Međutim, dijalog se trebao realizirati i prije ovoga što se dogodilu u Siriji. Rusija je više puta pozivala sve strane, uključujući i Tursku, da sjednemo za stol i da se sve zemlje regije uključe u zajedničku borbu protiv terorizma", poručio je.

Međutiv, Zikov ističe kako ova kriza ne bi trebala ugroziti rusko-hrvatske odnose, koji, ruku na srce, posljednjih godina nisu bajni. 

Također je dodao kako smatra da su ostale zemlje članice NATO-a šokirane turskim postupkom. 

"U interesu regije, a i u našem interesu, jest da se razvije politička, gospodarska i sigurnosna suradnja. Europa, kao i jugoistok Europe, nije zamisliv bez Rusije", rekao je i dodao kako Rusija ne dijeli svijet na 'interesna područja, nego je to američki način'.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!